Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zázrak moderního lékařství: Pavoučí klec naučila invalidní dívku chodit!

Autor: Ivana Žáková - 
16. dubna 2013
12:49

Žít obyčejný život a nezůstat na invalidním důchodě, to je sen Zuzky Harabišové (21) z Brušperku. Narodila se s těžkou poruchou stability, kvůli které ani nemůže používat berle. Sen se jí začíná plnit díky pavoučí kleci. Její účinky spojené s jodobromovou vodou vyzkoušela Zuzka v lázních Klimkovice jako první dospělá dívka na světě.

Kvůli dětské mozkové obrně se narodila s těžkým postižením nohou a s nulovou stabilitou. „Hýbala jen očima. Devatenáct let jsme dojížděli až do Rehabilitačního stacionáře v Olomouci, kde Zuzku stabilizovali do určité úrovně,“ vzpomíná máma Světlana (51). Dívce ale zůstala tak špatná rovnováha, že když se postavila, nedovedla ovládat své tělo a přepadla dopředu. Proto ani nemůže používat berle.

Velká naděje

Rodina byla bezradná, protože další léčba pro dospělé lidi postižené touto vrozenou nemocí neexistuje. Zuzka jako první pacientka podstoupila unikání terapii KlimTherapy 18+, která se zrodila v klimkovických lázních. Díky kosmickému oblečku zvanému spider udrží nejen stabilitu, ale už sama začíná chodit, aniž by potřebovala oporu.

Její máma je štěstím bez sebe. „Projekt ukázal, že i nervový systém dospělých je natolik plastický, že dokáže nějakou změnu. Zuzka má velkou šanci, že bude sama chodit.“ Podstatou metodu je simulovat mozek, aby změnil pohybový vzorec a nedovolil staré návyky. Zuzka se díky kleci tak poprvé v životě ocitla ve volném prostoru.

Velmi si pochvaluje zejména jodobromové koupele, neboť trpí křečemi a bolestmi z přepjatých svalů. „V našich lázních je to poprvé na světě, co se spojily účinky této unikátní neurorehabilitační metody s působením vysoce mineralizované jodobromové solanky,“ sdělil Blesku primář dětské kliniky Bořek Šindlář.

Žít normálně

Unikátní léčebnou metodu s využitím stabilizačních obleků patentovaných podle kosmické technologie zavedla v Klimkovicích Isabela Koscielny z amerického rehabilitačního centra, která měla sama stejně tak postiženou dceru, která díky terapii pomocí kosmického oblečku dnes normálně chodí.

Přestože Zuzka sama bojuje s těžkou nemocí, pracuje jako asistentka pedagoga ve speciální škole v Ostravě, kde vyučuje také autisty. „Nechci nic jiného, než prožít obyčejný život. Nastoupit sama do autobusu a odjet do práce a bez problémů se zase dostat domů. Život na invalidním důchodu nemá pro mě smysl,“ pověděla Blesku Zuzka.

Kosmický oblek spider

Speciální terapeutický oblek se vyvinul v kosmické medicíně k léčbě poruch pohybového aparátu kosmonautů. Jde o systém podpůrných prvků, které jsou vzájemně propojeny elastickými pásy, přičemž oblek cíleně koriguje pohyby a držení těla pacienta. Kosmický obleček je účinný na poškozený centrální nervový systém. Díky němu tělo naopak ovládá mozek, konkrétně probouzí jeho spící buňky.

Co Zuzka před terapií neuměla

Nedokázala sama stát (přepadla dopředu), chodit bez opory ani změnit směr. Neuměla udržet rovnováhu a měla zkrácené a oslabené svalstvo.  

Co dneska Zuzka dokáže

Za jeden měsíc chodí bez opory a dokáže změnit směr a přenášet váhu. Naučila se nakračovat a sestupovat, zvládne i dřepy. Dokáže si udržet rovnováhu, stát vzpřímeně a má mnohem lepší stabilitu a koordinaci pohybu.

nutelka0 ( 16. dubna 2013 17:13 )

Bohuzel ale tady tato metoda,ktera ma vynikajici vysledky,tak neni hrazena zdravotni pojistovnou.Lecba se tak vysplha kolem 100 000 Kc.Kdo si to muze z tech invalidnich lidi dovolit? Na fetaky zdravotni pojistovny penize maji....

sores ( 16. dubna 2013 15:36 )

Tak to je úžasnýýý! věda jde dopředu, přeji to všem, co nemohou chodit, ty si totiž váží i malých věcí co zdravý člověk nedokáže ocenit a bere to jako naprostou samozřejmost.

Zobrazit celou diskusi