Inkontinence trápí mnoho žen, ale víc než polovina s tím vůbec nejde k lékaři,“ říká gynekolog Lukáš Horčička z pražské ambulance Gona a dodává: „A to i přesto, že únik moči ženu velmi obtěžuje a snižuje kvalitu jejího žití.“

V seniorském věku má potíže s únikem moči každá druhá žena. Vzpomínám si na pacientku, které jsem léčil inkontinenci v jejích 94 letech. Vadila jí při tenise,“ usmívá se doktor Horčička. Ale ani mladým ženám se inkontinence nevyhýbá. Trpí jí ženy těhotné i po porodu.

Druhy inkontinence:

  • Urgentní – projevuje se náhlým neovladatelným nucením s únikem většího množství moči. S věkem urgentní inkontinence narůstá, trp jí víc, než 50 % můžu i žen!
  • Stresová – ta je nejčastější a trápí i mladé ženy. Projevuje se únikem malého množství moči při kašli, kýchnutí, smíchu, běhu a zvedání břemen
    Stresová inkontinence
    Autor: Blesk

Léčba není náročná

Léčba stresové inkontinence začíná posílením dna pánevního rehabilitací či elektrostimulací pánevních svalů. Nejlepší výsledky se dosahují operací, kdy se k močovému měchýři volně uloží páska. Urgentní inkontinence se léčí léky a úpravou životního stylu.