Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rodiče se soudí kvůli ochrnutí dcery: Miu (3) nakazily v inkubátoru špinavé ruce!

Autor: Jitka Pecharová - 
22. března 2013
07:07

Smrtelná nemoc kvůli špatné nemocniční hygieně rozdělila tříletá dvojčátka Miu a Tinu z Novobydžovska. Sestry se narodily předčasně s nižší váhou, ale zdravé. Miu však v inkubátoru nakazila bakterie z nečistých rukou personálu hradeckého špitálu. Má poškozený mozek a je ochrnutá. Rodiče bojují o odškodnění.

Lékaři rodičům po onemocnění Mii sdělili, že dceru mohla nakazit bakterie, která se vyskytuje ve vodovodním potrubí. Ta dítěti způsobila zánět. Dítěti se rozpadla mozková tkáň, a proto nevnímá a nehýbe se, a potřebuje odbornou péči. Lékaři její matku a otce upozornili, že se nedožije dospělosti. „Položilo nás sdělení, že z ní bude něco jako medvídek, a ne člověk,“ přiznal již dříve otec dítěte.

Nemocnice zaplatila 3 milióny, odpovědnost za škodu na zdraví dítěte odmítá

Nemocnice zprvu odmítla vinu. Pak připustila, že by se nákaza do inkubátoru nedostala, kdyby měl každý, kdo do něj sáhl, vydezinfikované ruce. Dle rozhodnutí soudu již vyplatila tři milióny jako náhradu na ochranu osobnosti.

Nyní rodiče žádají 7,5 miliónu za škodu na zdraví dítěte. Za tu ale nemocnice odpovědnost odmítá. A soud je zatím při ní. Špatný stav dítěte, který vyvolala bakterie, nebyl podle něj důsledkem porušení povinností pracovníků nemocnice.

„Inkubátor neslouží k zachování sterilního prostřední, ale k zachování teploty dítěte,“ zněl posudek, na jehož základě zamítl žalobu. Toto rozhodnutí ale ještě není definitivní. Rodiče se totiž odvolali a ještě letos na jaře se soud bude jejich požadavkem znovu zabývat. Ke sporu se ale nechtěli vyjadřovat. „Nejsem na tom psychicky dobře,“ řekla matka dvojčátek.

jstep24 ( 26. března 2013 10:10 )

a k zachování tělěesné teploty, kde není potřeba sterilní prostředí, by stačily mnohem levnější zařízení, třeba ohřívací dečky nebo lampa jako v teráriu...

jstep24 ( 26. března 2013 10:08 )

kdyby inkubátor sloužij JEN k zachování tělesné teploty dítěte, nebyl by potřeba desinfikovat každý třetí den, nebylo by potřeba, aby návštěvy k němu chodily v "empíru" a s rouškou ... je to nesmysl - samozřejmě že je nutné zachovat sterilní prostředí pro nedonošené miminka, protože všichni kromě debila soudce vědí proč ... soudce je nejspíš dobře podplacený nebo bývalý spolužák doktora a kámoš ze základky - víme jak to v HK chodí, bráchismus tam frčí a komančské manýry přetrvávají.

vilka ( 24. března 2013 08:09 )

dobrotka ( 24. března 2013 06:20 )

„Inkubátor neslouží k zachování sterilního prostřední, ale k zachování teploty dítěte,“ zněl posudek, na jehož základě zamítl žalobu. Tohle je vysoce ucelovy posudek Samozrejme, ze inkubator slouzi predevsim na zachovani teploty nedonoseneho ditete, ale taky SAMOZREJME plati, ze na dite v inkubatoru se nemuze sahat nevydesinfikovanyma rukama. Nedonosenec je oslabeny, tudiz nachylny na jakoukoli infekci

slovenka2013 ( 23. března 2013 21:53 )

Reagujem na fortina: Divim sa, odkial sa v tebe zobralo tolko nenavisti a opovrhovania inym narodom. Preco zrovna slovaci a ukrajinci? To mas tolko skusenosti so vsetkymi, alebo si sa stretol s jednym slovakom a jednym ukrajincom a podla jedneho sudis vsetkych? Tak isto by som mohla povedat, ze cesky narod je neskutocne lakomy a hnusni prasaci, ktori sa nevedia spravat na slovensku. Lenze ja to nehovorim o celom ceskom narode, hovorim to iba o jednej ceskej pani, ktora ked bola na sk na vylete, vystupila z auta, zobrala zo sebou mikrotenove vrecko naplnene zvratkami a zrejme z vrcholnej lakomosti tento sacok nie aby ho vyhodila do smetnej nadoby, ale sacok otvorila a zvratky vyliala do travy- podotykam, ze to bolo na sukromnom pozemku, a sacok si zobrala so sebou zrejme asi na druhe pouzitie. Tak kto je spina- cely cesky narod alebo len jeden jedinec? Odjakziva nas viedli k tomu, aby sme si ruky umyvali a dodrziavali hygienu, zalezi od rodiny a hlavne matky, k comu vedie deti. Ked pozorujem ludi- a hlavne chlapov, velmi malo si umyva ruky po pouziti WC a nie su to len slovaci- su to vseobecne chlapi. Cim to je?

Zobrazit celou diskusi