Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Novým prezidentem Venezuely je Maduro: Vybral si ho sám Chávez

Novým prezidentem Venezuely je Nicolás Maduro
Novým prezidentem Venezuely je Nicolás Maduro  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
15. dubna 2013
07:29

Novým prezidentem Venezuely se stal Nicolás Maduro, kterého si jako svého loajálního nástupce vybral před svou nedávnou smrtí radikálně levicový a protiamerický Hugo Chávez.

"Dnes můžeme říci, že jsme spravedlivě vyhráli," prohlásil Maduro před davem příznivců, kteří se sešli u prezidentského paláce v Caracasu. Na adresu opozice řekl, že nechce násilí a že žádá volební komisi, aby sčítání hlasů překontrolovala.

Jeho opoziční vyzývatel Henrique Capriles, prohlásil, že výsledek neuznává a že žádá důsledné přepočítání všech odevzdaných hlasů. Je přesvědčený, že volby vyhrál on. Již krátce před oznámením výsledku prohlásil, že hlasování provázely podvody. Hovořil dokonce o jakémsi spiknutí.

V hlavním městě Caracasu podle Reuters Madurovi přívrženci začali oslavovat vítězství i ohňostroji, zatímco podporovatelé opozice začali protestovat po ulicích proti podle nich zfalšovanému výsledku.

Ústřední volební komise upřesnila, že Maduro obdržel 50,66 procenta hlasů. Po ukončení sčítání odevzdaných hlasů komise podle Reuters zdůraznila, že výsledek je "nezvratný".

pelagie ( 15. dubna 2013 13:48 )

Tam u nich se funkce prezidenta nevolí, ale dědí !!!!!!

namoroman ( 15. dubna 2013 11:26 )

Toto je ukázka přímé demokracie. Prezidentem může být i obyčejný řidič autobusu pokud má slušné vystpování a pracuje pro lidi své země. Opoziční kandidát je podporován USA a bankéři. Viva Maduro! Říká se, že každý národ má vládu, kterou si zaslouží a v našem připadě to bohužel platí dost bídně Zvitězila sobeckost,protekce,bezohlednost-úplný opak toho co "hlásal" Chrchla-pokrytec- Havel

Zobrazit celou diskusi