Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Diktátora Cháveze vítal v nebi Che Guevara: Kreslené video pobouřilo veřejnost

Diktátor Chávez šel v animovaném klipu do nebe
Diktátor Chávez šel v animovaném klipu do nebe  (Autor: Reuters, Youtube)
Autor: simao, ČTK - 
31. března 2013
21:20

VIDEO: Zvláštní velikonoční klip se objevil ve venezuelské televizi. Symbolizoval nanebevzetí, jenže do nebe šel zesnulý diktátor Chávez. Vítala ho jeho babička po boku s revolucionářem Che Guevarou. A části veřejnosti se tahle představa vůbec nelíbí.

Venezuelská státní televize Vive TV posunula kult zesnulého prezidenta Huga Cháveze na novou úroveň. Začala vysílat animovaný klip, v němž Chávez vstupuje do nebe, kde ho přijímají ikony latinskoamerických dějin Eva Perón, Simón Bolívar, Che Guevara a také jeho babička Rosa.

Vůdce Chávez je přitom v klipu oblečený do tradiční bundy ve venezuelských barvách, na nohou má "kristusky" a zprvu s překvapením hledí na skupinu obyvatel nebeské usedlosti.

"Je to Kristus chudých," prohlásil o svém předchůdci dočsný prezident Nicolás MaduroFotografie prezidenta ostatně před letošními Velikonocemi soutěžily v prodejnosti s obvyklými postavami katolických svatých.

Jenže tohle ztvárnění se vůbec nelíbí venezuelskému arcibiskupovi, který autorům klipu adresoval výtku, že žádného pozemského politika není radno zbožšťovat.

Zneužití Chávezovy památky v předvolebním boji?

Ke kritice se přidala i opozice v čele s lídrem Henriquem Caprilesem. Podle ní Maduro zneužívá Chávezovy popularity v probíhající prezidentské kampani před volbami, které se budou konat 14. dubna.

Madurovi oponenti dokonce založili webovou stránku, na které se počítá, kolikrát ve svých projevech Maduro použije Chávezovo jméno. Od smrti bývalého prezidenta 8. března to podle této stránky učinil už pět tisíc krát.

Zdá se však, že Madurovi jeho sázka na Cháveze ve volbách vyjde, neboť podle posledních průzkumů si udržuje před Caprilesem téměř dvacetiprocentní náskok.

mirkazam ( 1. dubna 2013 16:07 )

Jo Chávez vedl svůj lid do pr...e.a říkal tomu ke komunismusmu.A že pozdvihl životní úroveň ?? No jistě,ale hlavně sám sobě...

makmark ( 1. dubna 2013 04:01 )

makmark ( 1. dubna 2013 04:00 )

máš tam bo*del, dvakrát, uprav si své žvásty

makmark ( 1. dubna 2013 03:59 )

makmark ( 1. dubna 2013 03:59 )

myslím si, že tyhle voloviny jen přilévají ve Venezuele benzín do ohně - už předtím jsem tipoval díky té naprosto pitomé českoněmecké mediokracii vítězství Zemana 60:40

Zobrazit celou diskusi