Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dům postavili na černo: V troskách zemřelo 41 lidí! 60 Indů zraněných

Autor: simao, ČTK - 
5. dubna 2013
14:33

Tahle černá stavba přišla v Indii pěkně draho. Stála čtyři desítky lidských životů... K velkému neštěstí došlo včera večer na předměstí indické Bombaje. Odstraňování trosek provází bolest a žal, smrt v nich našly desítky lidí. Dalších šedesát nájemníků utrpělo různá zranění.

Nejméně 31 lidí zahynulo v troskách nelegálně stavěné výškové budovy, která se ve čtvrtek večer zřítila na předměstí indické Bombaje. Dalších 60 lidí utrpělo zranění.

Stavba podle policie neměla potřebná úřední povolení. První čtyři patra již byla užívána a nacházely se zde byty a kanceláře, další čtyři podlaží dělníci přistavovali, z toho tři již dokončili. Ze zřícené budovy přitom zbyla jen asi osm metrů vysoká vrstva betonových trosek a ocelových nosníků.

Z trosek vytáhli dvě živá batolata

Záchranáři s kladicy, pilami, zvedáky a jeřáby stále trosky prohledávají a pátrají po dalších možných obětech. Dnes se jim podařilo vyprostit dvě živá batolata, což přihlížející dav uvítal potleskem a nadšenými výkřiky, napsala agentura AFP. Alespoň nějaké dobré zprávy v době, kdy řada příbuzných oplakává své mrtvé, mezi kterými je i 11 dětí...

Zbývá prý ještě prohledat tři patra. "Ta jsou ale zakleslá do sebe, takže je to pro nás velmi složité," řekl AP jeden ze záchranářů jménem Rádžíš. V okamžiku neštěstí bylo v domě až 150 lidí - obyvatel, ale i stavebních dělníků.

Prozatím není známo, proč se budova zhroutila. Místní stavební úřady oznámily, že začaly vyšetřovat neštěstí a že prověří také další nedávno postavené stavby v okolí. Obdobné případy však nejsou v Indii výjimečné - často jsou zaviněny nerespektováním stavebních předpisů, narušenou statikou při četných přestavbách a také používání nekvalitního stavebního materiálu.

Při jednom z nejhorších podobných neštěstí z posledních let v roce 2010 zahynulo 69 lidí a dalších více než 80 bylo zraněno, když se v Dillí zřítil při přestavbě obytný blok.

namoroman ( 11. dubna 2013 23:36 )

Tak jako řádky bez písmnen, tak jako zatoulaný sen, tak jako touha zlomená, tak jako láska bez jména, tak jako slunce bez nebe, tak já se cítím sám..... Chybíš mi, Jako hvězda na nebi, Chybíš mi, Jako Slunce na Zemi, Chybíš mi, Jako vítr vlnám, Chybíš mi, Jako muž ženám, Chybíš mi, Jako mléko kávě, Chybíš mi, Jako vláha trávě, Chybíš mi, Jako včela květům, Chybíš mi, Jako mír světům, Chybíš mi, Jako ve slově hláska, Chybíš mi, Jako v srdci láska....

namoroman ( 11. dubna 2013 23:33 )

Pohřeb železné lady Margaret Thatcherové co nejlevnější! Její odpůrce, britský režisér Ken Loach by chtěl vypsat výběrové řízení a vybrat tu nejlevnější nabídku, tak by jí vzdal čest nejlépe. Prý je to…To je hloupost,že?!

namoroman ( 11. dubna 2013 23:01 )

jasně že měl na mysli menšiny(cikány),jen použil nevhodné vyjádření,které v konfrontaci s deníkem,který pravděpodobně ovládá některý z jeho a nejen jeho,politických odpůrců,vyznělo nevhodně.Pana Okamuru sem nikdy moc nemusel,ale když se stal jedním z kandidátů na prezidenta,začal jsem se více zajímat o jeho názory a on když mluví,vychází z něj jakési charizma,nutící ho poslouchat.Moje mamka má jen základní školu(a přesto je velice pracovitá) a mám tři sourozence,ale ani na okamžik mě nenapdlo,že by mluvil o nás.Ikdyž ale musím souhlasit s jeho názorem,že 20ti letý lidé nemají na pracáku co dělat.Ale za to může i stát.Kdyby zanechal povinou vojnu,neměli by čas na flákání,chlastání a fetování

namoroman ( 11. dubna 2013 22:59 )

Mě to tady také nějak vyskočilo

namoroman ( 11. dubna 2013 22:58 )

To jsem napsal jen tak

Zobrazit celou diskusi