Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Opencard, IZIP a sKarta: Co mají společného? Miliardy v tahu!

Kontroverzní státní projekty již stály Česko miliardy a točí se kolem nich řada problémů
Kontroverzní státní projekty již stály Česko miliardy a točí se kolem nich řada problémů  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
29. března 2013
05:00

Na počátku byl možná dobrý záměr, ale realizace byla příšerná. V kontroverzních projektech typu Opencard, sKarta, nebo IZIP utopil stát miliardy. Tohle zkrátka není radostné čtení, ale krutá realita o tom, jak se v Česku dají vyhodit peníze oknem. Politici dokazují, že to jde velmi snadno!

Ono se říká - cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. Nakolik dobré však byly úmysly politiků při zavádění kontroverzních projektů typu sKaret, Opencard, či elektronické zdravotní knížky IZIP, to je sporné. Jisté však je, že tyhle projekty se pořádně prodražily.

Opencard: Policie stíhá i primátora Svobodu

Karty pro Pražany mají vícero použití, nejčastěji slouží jako kartička na MHD, či průkazka do institucí typu knihovny. Ale to je na drahou kartu za 1,25 miliardy přece jen málo... S Opencard je navíc spjata i celá řada nevýhodně uzavřených smluv, byť současní radní to dávají za vinu především předchozímu magistrátu "kolibříka" Pavla Béma (ODS).

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) však chce stíhat kvůli Opencard celkem 15 lidí, většinu z nich ze současného vedení Prahy. Je mezi nimi i primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Podíleli se prý na uzavření podivné zakázky, při které se Opencard opět prodražila.

Bilance: -1,25 miliardy

IZIP: Elektronická knížka na dvě věci

Projekt elektronických zdravotních karet IZIP se stal synonymem pro černou díru na peníze. Na ostro byl spuštěn od roku 2004, loni jej však ministr Heger zastavil kvůli nefunkčnosti a neužitečnosti. Jenže za tuhle dobu do IZIP natekly dvě miliardy korun...

O stoprocentní podíl v IZIP nyní usiluje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která systém zpravovala. Firmu by prý mohla získat za 452 milionů korun, uvádí deník Insider. V současnosti platí VZP firmě IZIP měsíčně 6 milionů za provoz portálu, který potřebuje ke komunikaci se zbylými lékaři a pacienty, kteří jej využívají.

Bilance: -2 miliardy

sKarta: Nečas ji chce zrušit, podle Kalouska je užitečná

Petr Nečas (ODS) včera doporučil co nejrychleji ukončit kontroverzní projekt sKaret - zda půjde definitivně k ledu, rozhodne nyní vláda. Premiér však považuje systém za zdiskreditovaný, i když samotná myšlenka výplat sociálních dávek přes karty není prý vyloženě špatná, a tak může být v budoucnu oprášena. 

Za sKartami stojí předchůdce současné ministryně práce Müllerové Jaromír Drábek (TOP 09). A při jejich zavádění opět došlo k řadě pochybení. Podílel se na tom i Drábkův náměstek Vladimír Šiška, kterého dokonce z úřadu vyvedli v poutech kvůli šmelení se zakázkami. 

Místopředseda Topky Kalousek se však sKaret nadále zastává, prý jsou užitečné a projektem "s velkým potenciálem"! ODS je podle něj ruší kvůli nervozitě z poklesu preferencí a její předseda Nečas kvůli tomu, že je "na odpis".

Podle Zbyňka Stanjury (ODS) se však TOP 09 jen snaží "zamaskovat skutečnost, že užitečný projekt změnila na systém, který víc obtěžuje, než pomáhá". Což vcelku vystihuje realitu, protože sKarty se pro lidi staly kvůli vleklým problémům opravdu něčím přinejmenším otravným.

Systém dlouhodobě kritizovala i opozice, ale třeba také Národní rada osob se zdravotním postižením. Její předseda Václav Krása přitom tvrdí, že jde o drahý špás: "Informační systém, který se musel změnit kvůli projektu sKaret, stál zhruba dvě a půl miliardy korun," řekl iHned.cz. 

Projekt sKaret provozuje Česká spořitelna a má na to smlouvu do roku 2024. Podle generálního ředitele Pavla Kysilky stál spořitelnu (a nikoli daňové poplatníky) již 300 milionů a při jeho ukončení dojde patrně na vyrovnání se státem, takže se i pro stát ještě prodraží. Sociální karty si přitom po nátlaku ministerstva pořídilo kolem 268 tisíc lidí, odmítlo je přes 4300 osob.

Bilance: -2,5 miliardy za nový informační systém plus další výdaje

ferrys ( 8. dubna 2013 17:51 )

Čína je sice komunistická, ale tam by ji už, včetně Klause, Kalouska a dalších pobertů,měli dávno v týle.

komenius ( 29. března 2013 17:22 )

Zčernají se píše se "Z"

lunatic ( 29. března 2013 14:03 )

sKarta mi výrazně usnadnila život - jdete po správné cestě,pokračujte ! A ... děkuji

okcak ( 29. března 2013 12:55 )

https://www.citibank.com/czech/personal-banking/czech/kreditni-karty/cc-citi-life.htm?cid=BN-CC-LIFE -OMD-BLESK

reggina ( 29. března 2013 12:20 )

Rozkrast? "Odklonili" do sve kapsy nebo "Utopili" ve sve kapse

Zobrazit celou diskusi