Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Solární baroni na pozoru: Zeman vetuje jejich úlevy! Šéfku energetického úřadu obvinili

Zatímco prezident Zeman udělal první veto pro úlevy solárníkům, šéfka energetického úřadu Vitásková čelí obvinění, že jim napomáhala
Zatímco prezident Zeman udělal první veto pro úlevy solárníkům, šéfka energetického úřadu Vitásková čelí obvinění, že jim napomáhala  (Autor: ČTK, Foto Aha - Petr Novotný)
Autor: simao, ČTK - 
27. března 2013
19:53

Miloš Zeman udělí své první prezidentské veto patrně v případě novely, která by přinesla úlevu solárníkům. Šéfka energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková pak čelí obvinění, že solárníkům naopak napomáhala - v rozporu se zákonem.

Záležitosti kolem solární elektřiny se dostaly dnes na stůl i do prezidentské kanceláře Miloše Zemana. Ten se však rozhodl udělit první veto - a sice k novele zákona o odpadech, jejíž součástí je úleva pro provozovatele solárních elektráren.

Do textu novely se přitom úleva pro solárníky dostala administrativním nedopatřením dostala a pochází z pera poslance ODS Františka Sivery. Toho se však zastal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Sivera prý svůj návrh předložil s jeho podporou a ve shodě s ministerstvem.

Protikorupční policie prý stíhá šéfku energetického úřadu

V oblasti solární energetiky však padají i obvinění. Protikorupční policie prý obvinila šéfku energetického úřadu Vitáskovou z napomáhání trestnému činu zneužití pravomocí úřední osoby. Uvedl to server idnes.cz.

Trestní stíhání Vitáskové prý souvisí s kauzou solárních elektráren Zdeněk Sun a Saša Sun, které získaly licenci na výrobu elektřiny těsně před koncem roku 2010. Tedy ještě za vysoké výkupní ceny.

"Mohu potvrdit, že minulý týden bylo zahájeno stíhání osoby z nejvyššího vedení ERÚ, a to ve spolupachatelství s další již obviněnou osobou," dodal státní žalobce Pavel Mezlík.

Solární průšvih: Škody za miliardy

Podle Mezlíka je v případu stíháno již celkem 10 lidí, z toho čtyři z ERÚ. Povětšinou kvůli kšeftování s licencemi na provoz slunečních elektráren. Policie vyčíslila celkovou škodu jejich počínání na 1,9 miliardy korun!

Obviněná Vitásková chce zveřejnit své oficiální stanovisko ve čtvrtek. Sama přitom vzbudila rozruch v únoru, když veřejně obvinila předchozí vedení úřadu, že postupovalo nezákonně při stanovování výkupních cen fotovoltaické elektřiny a způsobilo tak škody v řádech desítek miliard...

namoroman ( 28. března 2013 18:49 )

Miloši...nic světoborného ... ,ale

namoroman ( 28. března 2013 18:46 )

Zato vy Zemanovci jste netolerantní a máte přepjatě nadšení ze všech činů Miloše i když vlastně udělal jen to co po něm chtěla a objevila ODSačka Míra Němcová a zásluhu na tom má Miloš jen tu,že vetem znemožnil přijetí toho zákona,což po něm nepřímo chtěla...takže se držte při zemi a nevyskakujte moc vysoko,protože vlastně nemáte důvod a argument Jinak ale Zeman mě zatím nenaštval a jako prezidentovi mu zatím nemám co vytknout(ani tohle).

krupan10 ( 28. března 2013 11:57 )

také mu velice fandím !!

zasejedna ( 28. března 2013 11:33 )

přesné

enriko ( 28. března 2013 06:41 )

A je nám to platné jak hadovi noha. Možná zčeří kalnou vodu a to je jediné co může.

Zobrazit celou diskusi