Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podívejte se, kolik doplácíte solárním baronům

Solární energie nás přijde pěkně draho
Solární energie nás přijde pěkně draho  (Autor: Shutterstock)
Autor: red - 
22. února 2013
10:05

Tisíce korun mohly české domácnosti ušetřit za elektřinu, kdyby Energetický regulační úřad nestanovil přemrštěné ceny za solární elektřinu. Viníky tohoto odírání lidí ale prý nepůjde dohledat! Zametli totiž za sebou stopy.

Do zvýšení cen elektřiny se promítají vysoké dotace na proud ze solárních zdrojů. Podle interního auditu mohla být výkupní cena této elektřiny v roce 2006 stanovena v rámci zákona na 10 350 korun/MWh, úředníci ale rozhodli, že to bude o téměř tři tisíce víc. Z auditu ale také vyplývá, že konkrétní viníky špatného nastavení výkupních cen nelze dohledat. Za zkoumané období chybí totiž na úřadu dostatečná dokumentace.

Sluneční elektřinu musí distributoři vykupovat výrazně dráž, než za kolik ji prodají. Rozdíl se pak projevuje ve zvýšených cenách za proud pro všechny. Tento příplatek za »zelené« energie nyní dělá přes 600 Kč za megawathodinu. Ti, kteří elektřinou svítí, ohřívají vodu a vaří na ní, si tak ročně připlatí téměř tři tisíce korun. Podívejte se, kolik právě vás solární elektrárny stojí.

Kolik doplácíte ročně na sluneční elektrárny

Rok spotřeba 2,5 MWh spotřeba 4,7 MWh spotřeba 25 MWh
2006 71 Kč       133 Kč 707 Kč
2013 1458 Kč    2740Kč 14 575 Kč
Rozdíl  1 387 Kč 2 607 Kč 13 868 Kč

Pozn: zaokrouhleno na celé koruny, Zdroj ERÚ

axana ( 22. února 2013 14:12 )

Že někdo konečně neřekne celou pravdu?!!! Máme na střeše domku pár fotovoltaických panelů. Pořízeno v r.2008. Ohromná mašinerie žádostí a dokladů, buzerace ze strany ČEZ a Energ.regul.úřadu a hlavně spousta peněz. Šli jsme do tohodle solárního nepřehledného bordelu s tím, že snad trochu něco vyděláme. Dneska toho lituju a moc. Vláda nás tehdy lákala se slovy: dejte do fotovoltaiky své úspory, na všechno budou jasné smlouvy a všechno je OK. Jenže velký h.o.v.n.o., jenom slyším jací jsou solárníci parchanti. Jo když "solární" kmotři začali v polích stavět ta ohromná pole panelů, mi došlo že to zase bude průser. A taky že jo. U moci je pěkná pakáž. Svou neschopnost se snaží svést na nás, hlavně pěkně odvést pozornost od Skaret, korupce, obrovské nezaměstnanosti, atd!!!!!! Hnus

rudyptak48 ( 22. února 2013 13:40 )

Všechno je obráceno vzhůru nohama, i název demokracie. Proč se tímhle podvodným slovem státy ohání? Nebylo by lepší nazvat to pravým jménem? Myslím, že to pravé jméno je opravdu diktatura. Pak si stačí dosadit komunismu, kapitalismu, ap. Protože nic jiného to v podstatě není.

bullshit ( 22. února 2013 12:55 )

Nemělo by se dotovat nic, ani zemědělci ani solárníci atd. Trh by určil co je životaschopné. každá dotace přitahuje podvodníky a zloděje. možná by bylo jídlo dražší ale zase energie levnější atd. Zemědělci mají vyrábět potraviny a ne kukuřici,kterou přemění na plyn a vyrábět elektřinu, za nezměrného ničení přírody chemií a odpady. Radši si koupím levnější energii z atomovky než solární energii za trojnásobek. Navíc vzniká v době, kdy není až tak potřeba. Občani jsou nuceni odebírat předražené zboží (energii ze solárů) a jsou tak vlastně solární nevolníci. Bez jakýchkoliv dotací na cokoliv by se ukázalo co je životaschopné (snad mimo školství a nějaké sociální oblasti).

jarda304 ( 22. února 2013 12:34 )

dotace jsou jasně určeny na podporu OZE, ne na přenosovou soustavu

jarda304 ( 22. února 2013 12:25 )

ceny energie jsou "regulované" tedy socialistické ceny. Kdyby nebyla prosazena socialisty jak v EU tak v ČR podpora OZE a"regulovaná" cena , tak by ceny energií byly tržní/kapitalistické, to je sotva poloviční - určovaly by je Temelín a klasické elektrárny a trh a ne socialistická "regulovaná" solární zlodějna.

Zobrazit celou diskusi