Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vláda chce nové sídlo pro NKÚ za 300 milionů: Je to hloupý krok, tvrdí Peake

Současné sídlo NKÚ v Praze Holešovicích: Nový šéf NKÚ by se rád stěhoval do nové budovy, Karolína Peake nesouhlasí
Současné sídlo NKÚ v Praze Holešovicích: Nový šéf NKÚ by se rád stěhoval do nové budovy, Karolína Peake nesouhlasí  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
27. března 2013
16:24

Peníze se ve velkém dají vyhazovat všelijak. Třeba nákupem budovy, kterou příliš nepotřebujete. Na něco podobného se nyní chystá česká vláda, která rozhoduje, zda z rozpočtu uvolní peníze na nové sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Hlavním adeptem se stala budova Sazky, která však potřebuje rekonstrukci.

Debatu o možném nákupu nového sídla pro NKÚ kabinet Petra Nečase před týdnem přerušil. A dnes se k ní vrací. Vláda prý obdržela několik nabídek a nejvýhodněji se prý jeví koupě budovy loterijní firmy Sazka v Praze Vysočanech.

Nový šéf NKÚ chce do svého

Její pořízení by však přišlo stát na 327 milionů korun. Na koupi nové budovy však prý tlačí i nový prezident NKÚ Miroslav Kala. Jenže řada expertů z oblasti realit kroutí hlavou. Platí to i pro Radovana Vítka ze společnosti CPI: "Pokud ji stát koupí za 300, je to vyhazování státních peněz," poznamenal Vítek pro server aktuálně.cz s tím, že mu údajně majitelé Sazky nabízeli tu samou budovu za 100 milionů.

Vyjádření šéfa CPI je třeba brát s rezervou, přeci jen jde jeho firmě o kšeft. Právě v její budově Tokovo v pražských Holešovicích v současné době NKÚ sídlí. A CPI nabídla úřadu nově upravené nájemné 16,7 milionu ročně. K tomu je však třeba přičíst ještě provozní náklady (cca. 14,3 milionu za rok), upozorňuje Aktuálně.

Peake s nákupem nesouhlasí

Že je však investice do budovy Sazky předražená, tvrdí i nestranní experti. Třeba Miroslav Herain z RE/MAXu, podle kterého je tržní cena budovy sice kolem 285 milionů, ale až po renovaci. Ta spolkne zhruba 85 milionů... A spolumajitel společnosti Penta Marek Dospiva jde ještě dál: "Ten dům je na trhu naprosto bezcenný, je to megalomanská, nepraktická stavba s drahým provozem."

"Koupi budovy Sazka za 300 milionů korun a její následnou rekonstrukci za další desítky milionů považuji za hloupost. Vládě jsem předložila návrh na rušení agend a úřadů, první etapa již byla schválena. Jsem přesvědčena, že by se tak měly uvolnit některé budovy, které stát už vlastní a do některé z nich se může přesunout NKÚ," dodává ve svém prohlášení místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM) a označuje tenhle vládní záměr za hloupý. Tak uvidíme, jak Nečasův kabinet a NKÚ nakonec nakoupí.

libor123 ( 27. března 2013 19:32 )

 Jo jo tak se vyhazují peníze ve velkém. Šup 300 milionků serm 300 milionků tam a hlavně nám vláda říká lidi musíte šetřit utahovat si opasky. Tak šup pane Kalousku 300 milionků na státní dluh a hned by bylo lepší. Než vyhazovat peníze za hovadiny.

namoroman ( 27. března 2013 18:19 )

To jako aby bylo koho kontrolovat?...protože (potom) už příští rok budou aktéři někde "za horama"-na svých ostrovních sídlech....na které si "našetřili" dlouhodobými poslaneckými a vládními funkcemi.

wandzi ( 27. března 2013 17:53 )

Hlavně, aby kluci věděli koho a co kontrovat !!!

namoroman ( 27. března 2013 17:47 )

A co by z něj měli? (do kapsy)

ppadys13 ( 27. března 2013 17:43 )

nasrat,ať si koupí stan hovada

Zobrazit celou diskusi