Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skandál Opencard: ČSSD chce hlavu primátora Svobody! Je prý jako Rath

Autor: rvs, simao, ČTK - 
27. března 2013
14:18

Takový skandál pražský magistrát nepamatuje! Policie včera kvůli předražené kartě Opencard obvinila primátora Bohuslava Svobodu a deset radních. Ti všichni údajně svým hlasováním v dubnu loňského roku připravili metropoli o 74 milionů korun. ČSSD proto žádá hlavu primátora Svobody (ODS), kterého přirovnává k Davidu Rathovi.

Policisté se včera postarali o pořádné drama. Rozhodnutí o obvinění přinesli přímo na zasedání rady města. „Od rána provádíme na magistrátu úkony trestního řízení, které je vedeno v souvislosti s projektem Opencard,“ řekl včera mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Za všechno může Bém?

Policie obvinila z porušení povinností při správě cizího majetku celkem deset radních, kteří loni v dubnu hlasovali pro uzavření dvou dalších smluv za 74 milionů s kontroverzním dodavatelem Opencard, firmou Haguess.

Obvinění radní se brání, že za vše může bývalé vedení magistrátu v čele s exprimátorem a současným poslancem za ODS Pavlem Bémem. Bez nových smluv prý loni nebylo možné prodloužit 300 tisíc karet, kterým končila platnost. „Vinou špatných smluv, uzavřených už v roce 2006, je firma Haguess stále výhradním držitelem licencí," uvedla radní Eva Vorlíčková.

ČSSD přirovnává primátora Svobodu k Rathovi

ČSSD dnes ústy svého šéfa Sobotky vyzvala primátora Svobodu k rezignaci. A navíc ho přirovnal k Davidu Rathovi. "Je to podruhé, kdy byl obviněn politik na úrovni hejtmana," upozornil Sobotka a dodal, že ČSSD po propuknutí kauzy Rath zareagovala tak, že svého člena sama vyzvala k rezignaci a pozastavila mu členství.

ODS však chce podle Sobotky celé obvinění kolem Opencard bagatelizovat a tvářit se, jako že se nic neděje. Na stranu obviněných se totiž postavil i premiér Nečas. "Čas ukáže, že se jedná buď o nedorozumění, nebo o chybné rozhodnutí," je přesvědčený premiér, kterého primátor Svoboda ujišťuje, že obvinění není založeno na reálných argumentech. 

Lubomír Zaorálek (ČSSD) se však nad tím pozastavil: "Když se stane něco, co vám nevoní, tak zpochybňujete práci policie. O co opíráte to, že policie neměla nárok takto zasáhnout? Není vaše vystupování ovlivňováním policie?"

krupan10 ( 28. března 2013 07:15 )

Další čistý a noblesní ču.rák s motýlkem, stejně jako Karl von Sairait

spenatky ( 27. března 2013 15:50 )

Nedělejte si iluze, když mohl být uznán nevinným mafiozo Březina, tak tahle cauza opencard je proti tomu hodně slabý odvar.

marmat ( 27. března 2013 15:46 )

TAK TEN AUDIT HODIT NA STŮL, POKUD JE OPENCARD KŘIŠŤÁLOVÁ STUDÁNKA NÉ ???? Jinak Béma necháme radši hajinkat ....

jarda304 ( 27. března 2013 15:30 )

ticho je zjevně proto, že nic špatného na Opencard nenašli. Takže jen humbuk proti Bémovi, aby se sami dostali k moci. Problém má tahle pravdaláskařská parta až ted a sama, protože nerozdává zakázky podle pravidel a navíc 5x dráže nežli dříve

jarda304 ( 27. března 2013 15:27 )

kdyby jen ubyčejného člena čssd. Rath i Pancová byli v předsednictvu čssd, Rath ministrem za čssd

Zobrazit celou diskusi