Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kypr už není ráj pro miliardáře: Bakala a spol přijdou o peníze!

Autor: ČTK, poe, mokk - 
17. března 2013
05:00

Třetí nejbohatší Čech Zdeněk Bakala (52), jehož majetek dosahuje ke 30 miliardám korun, zaplatí zřejmě za to, že své podnikatelské aktivity přesunul do daňového ráje na Kypr. Kvůli záchraně tamních bank bude totiž nutné zavést jednorázovou daň na vklady střadatelů. A to se s největší pravděpodobností bude týkat i Bakaly.

Ministři financí zemí eurozóny v sobotu neudělali radost těm, kdo si peníze »ulili« na řeckém Kypru. Dohodli se totiž na záchranném balíku, na kterém se ale budou podílet i sami střadatelé. Podle dohody má totiž Kypr vybrat jednorázovou daň 9,9 % z vkladů nad 100 tisíc eur (přes 2,5 milionu korun) a 6,75 % na nižší vklady.

Češi neuniknou

A právě toto opatření by se mělo dotknout také Čechů. „Je celá řada středně velkých firem, které využívají výhod registrace na Kypru. Často jsou z řad velkých finančních skupin,“ uvedl serveru iDnes.cz analytika společnosti Patria Finance Davida Marka. V souvislosti s Kyprem se ale mluví zejména o uhlobaronovi Bakalovi.

Míří k bankomatům

Co na to říká? A kolik bude tratit? K tomu se zatím nevyjádřil. Obyvatele Kypru nicméně zpráva rozhořčila a u bankomatů po celé zemi se objevily hloučky lidí vybírajících peníze. Banky už ale učinily kroky k tomu, aby byly na účtech zmrazeny částky odpovídající výši daně.

ivoadler ( 27. března 2013 16:37 )

Nemám nic proti podnikatelům, ale mám opravdu hodně proti zlodějům.

horstfuxteleshop ( 27. března 2013 14:57 )

ty pi.tomej zm.rde, neumíš ani psát česky a hraješ si tu na finančního analytika, vrať se do první třídy, ko.ko.te

kousal ( 18. března 2013 08:27 )

Nikdo z nich nemá peníze v Kyperských bankách , ale ve Švýcarsku atd.Za nic nezaplatí autore -blbe! tohoto článku. Kypr odčerpával pro sobe výhody a vytvářel dan.ráj na úkor celé Evropy.Radši sledujte firmy z d.rájů bývalích ministrů ,politiků třeba-(Němce)nerůhledných struktur a státních zakázek, uděláte mnohem lepší službu této zemy.

krupan10 ( 18. března 2013 05:59 )

demente, co tady nadáváš. Jako myslíš, že jsou tady všichni komanči, jseš primitiv

krupan10 ( 18. března 2013 05:52 )

já rozhodně nezávidím a podnikatelům vůbec ne, také jsem si to zkusil. Ovšem u Bakaly existují jasné důkazy, že nebyl poctivý. Je to haj.zl : Becherovka, OKD.

Zobrazit celou diskusi