Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Záchrana před bankrotem: Kyperská vláda chystá fond solidarity

Autor: ČTK, kla - 
22. března 2013
07:18

Kyperský parlament dnes začne projednávat návrhy zákonů, které mají pomoci zachránit zemi před bankrotem. Evropská unie dala Kypru na přijetí potřebných opatření čas do pondělí.

Podle kyperských médií čeká v nejbližších dnech kyperské poslance celkem pět návrhů zákonů, některé zdroje hovoří dokonce o sedmi.

Kyperská vláda ve čtvrtek předložila parlamentu první tři návrhy. Zřízen by měl být takzvaný fond solidarity, jehož prostřednictvím bude mimo jiné zastaven státní majetek. Počítá se také s omezením pohybu kapitálu, který má zabránit chaotickému výběru vkladů z bank, a restrukturalizací druhé největší banky Laiki.

Kypr má novými opatřeními shromáždit 5,8 miliardy eur (téměř 150 miliard Kč). Je to podmínka pro to, aby země dostala pomoc deset miliard eur (asi 258 miliard Kč) od zemí eurozóny a vyhnula se státnímu bankrotu. Kyperské banky jsou v důsledku krize od začátku týdne zavřené, aby se zabránilo hromadnému vybírání vkladů. To vyvolalo protesty obyvatel, kterých na ostrově žije kolem milionu.

venxa ( 22. března 2013 16:09 )

Jana999 ty uzasne vedomosti a logiku jsi musela nabyt v Jedlickarne!

jana999 ( 22. března 2013 09:58 )

nazýváte to špatně, ne závist ale hamižnost, dneska vydělávají dobře jen ti co nic nedělají, ten kdo vytváří opravdu hodnoty se jen tak, tak uživí, takže v podstatě ty prachy, co máte v bance jsou jen papíry, ničím nepodložené a zajímavý je, že v Řecku se ted naopak mají ti co před tím dřeli, co umí něco vyrobit, vypěstovat a mají conabídnout, to se klidně bez peněz obejdou a až ti vyžírkové, co se obohacovali z jejich dřiny vychcípaj, bude zase dobře

rudyptak48 ( 22. března 2013 09:38 )

Nechci být špatným prorokem, ale podobným způsobem fungovala socialistická ekonomika. EU se zřejmě nepoučila a opět vstupuje do stejné řeky. Co nedokázala RVHP a varšavská smlouva v čele se SSSR, to chce teď dokázat EU. Bohužel, závist je silný soupeř. Nelze uspokojit všechny... bohaté i chudé.

Zobrazit celou diskusi