Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Policista napěchoval byt výbušninami! Hrozil druhý Frenštát?

Autor: ČTK, ljš - 
12. března 2013
11:21

Frenštátská tragédie se mohla opakovat! Ve Velkých Hamrech na Jablonecku našli v pátém patře panelového domu velké množství výbušniny. Evakuováno bylo 30 lidí.

Ve Velkých Hamrech na Jablonecku objevili policisté dnes ráno silně výbušný pentrit. "Výbušninu našli při akci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která v Hamrech zatýkala jednoho policistu. Je podezřelý, že páchal trestnou činnost," řekla mluvčí GIBS Radka Sandorová. Kvůli nalezené výbušnině museli hasiči z panelového domu evakuovat 30 lidí a okolí domu uzavřít.

Nebezpečná výbušnina byla v bytě v pátém patře sedmipatrového panelového domu. GIBS měla podle Sandorové informace takového charakteru, že o spolupráci požádala integrovaný záchranný systém. "Nemám informace, že by mělo dojít k zadržení někoho dalšího," dodala mluvčí.

"My jsme dnes v 9:04 byli požádáni o spolupráci od generální inspekce, když byla ve Velkých Hamrech nalezena silně výbušná látka," řekla Štrauchová. Hasiči podle ní pomáhali při evakuaci domu. "V současné době je na místě i náš autobus pro případ, že dorazí další lidé do panelového domu. Pak je odvezeme do bezpečí," řekla mluvčí hasičů. Uzavřeno je podle ní jen bezprostřední okolí domu.

Azyl hlavně seniorům z domu poskytl městský úřad. "Nemohli jsme je nechat venku, mrzne, a tak jsou v teple na úřadě a mají tam i zdravotníka," řekl starosta Jaroslav Najman. Podle jeho informací by se už odpoledne měli lidé do svých domovů opět vrátit. "Předběžně odhadují, že kolem 14:00 by to mělo skončit," řekl.

Pentrit (pentaerythrittetranitrát označovaný zkratkou PENT) je velmi silná výbušnina, která se používá k výrobě rozbušek a detonátorů a také k výrobě tříštivých náloží menších kalibrů. Jde o bílou krystalickou látku. Návod k jeho výrobě je běžně dostupný na internetu.

 

husickamalicka ( 12. března 2013 14:05 )

měl to odpálit hned, jak tam vtrhli..bylo by všude plno sraček a blesk by měl zase na 14dní o čem psát.už vidim ty titulky..myslím,že takových zoufalých lidí bude přibývat,když se někdo chce odjebat,proč by měl letět sám?když už ,tak s sebou vezmu co nejvíc ***ů ne?Na obyčejné a pracující lidi se dnes už tak nebere ohled,holt ,HODINU NEVÍŠ..

dobrotka ( 12. března 2013 13:01 )

Tak to si trochu pletes pojem demokracie Tohle je strasne hloupa a uboha veta, cos napsala

janina7777 ( 12. března 2013 12:08 )

V panelákách bydlí pouze zoufalci a podle toho to bydlení vypadá!!!! je to jako adrenalínovej sport

janina7777 ( 12. března 2013 11:37 )

Lidi, já vám pořád říkám, nelezte do těch paneláků

Zobrazit celou diskusi