Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obžaloba Klause z velezrady: Je to pomsta, tvrdí Nečas

Pro premiéra Nečase je obžaloba Klause z velezrady útokem na pověst Česka
Pro premiéra Nečase je obžaloba Klause z velezrady útokem na pověst Česka  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
4. března 2013
17:22

AKTUALIZUJEME: Rozhodnutí Senátu, podat k Ústavnímu soudu žalobu na prezidenta Klause kvůli amnestii, vzbudilo různé reakce. Zatímco někteří to považují za správný krok, jiní jsou v rozpacích. A Klausův muž Jakl hovoří dokonce o době trestních stíhání za politické názory.

V Senátu se dnes rozhodlo o tom, že na prezidenta Klause bude podána žaloba za velezradu - a to především kvůli rozsáhlé amnestii. Schválilo ji 38 senátorů a soudu by měla být doručena v úterý dopoledne. Co si o tom myslí přední čeští politici?

Nečas: Jde o útok na pověst ČR

Podle Petra Nečase je schválení ústavní žaloby na prezidenta Klause útokem na pověst celé České republiky. O postupu Senátu premiér prohlásil: "Je to výraz obyčejné lidské pomstychtivosti a poškozuje to naši zemi... Je motivován čistě osobní nesnášenlivostí."

Schwarzenberg: Amnestie byla nerozumná, ale ne velezrádná

"Myslím, že to není rozumný krok. Prezident je státní instituce, žalovat ho máme opravdu jen z velmi vážných důvodů," řekl ČTK předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. To, co se Klausovi vytýká, mohlo podle něj být nerozumným rozhodnutím a "v nejhorším případě zneužití úředního postavení", nejde však podle něj o velezradu.

Peake: Amnestii tento krok nezruší

Podle další členky Nečasovy vlády, vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM), žaloba nic neřeší. Klaus nemůže být odvolán, protože jeho funkční období končí. "Amnestii jako takovou už toto rozhodnutí nezruší," upozornila.

A tak se do budoucna chce sama zasadit o to, aby se zrušilo prezidentské právo amnestii vyhlásit. "V právním státě nemá být uznávána ani kolektivní vina ani kolektivní nevina. Ponechala bych jen právo udělení adresné milosti," dodala Peake.

Jakl: Je to trestání odlišných politických názorů!

Žalobu na Klause ostře odsoudil člen prezidentské kanceláře Ladislav Jakl: "Odlišný politický postoj už se nebude jen kritizovat, bude se rovnou soudně postihovat, dokud nezbude ten jediný dovolený," poznamenal Jakl a připomněl doby komunismu.

ssixx ( 31. března 2013 07:08 )

Nečasi, mstít se umíš ty! Lidi chtějí pouze spravedlnost, ale toto slovo necharakterní zloděj nezná, že?!

krupan10 ( 6. března 2013 09:10 )

a není jich málo, co ho oslavují. Jsou to prosťáčci s vylízaným mozečkem, kteří se dají dobře zmáknout, protože jsou blbí

vi3ol ( 5. března 2013 20:44 )

Ajaj, Nečas už tuší, že on sám dopadne kvůli amnestii i restitucím daleko hůř, než Klaus!

itartas ( 5. března 2013 13:31 )

země česká to má spočítaný soudě podle úrovně příspěvků co tady čtu, naprosto zdeorientovaní lidé, kteří zatáhli lidi co mají mozek v hlavě do sraček

itartas ( 5. března 2013 13:24 )

lidi v tomto státě milují podrazy, tos nevěděl? Ten nejzdařilejší se povedl Havlovi v 89, ale pochybuji, že bys věděl o co jde, protože jsi ještě nebyl jistě na světě...tak mlč a utři si nudli!

Zobrazit celou diskusi