Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sněhové peklo na Slovensku: S kalamitou pomáhá i armáda

Sněhová kalamita na Slovensku
Sněhová kalamita na Slovensku  (Autor: Čas.sk)
Autor: simao, ČTK - 
7. února 2013
18:47

100 tisíc lidí bez elektřiny, paralyzovaná doprava, výstrahy před lavinami. Sever a východ Slovenska zapadal sněhem, a protože města a hasiči nestíhají s jeho odklízením, na pomoc museli povolat i armádu. A také vězně.

Patrně nejhorší situace byla na východním Slovensku v okresech Prešov, Poprad, Levoča a Stará Ľubovňa, kde několik obcí sníh odřízl od okolního světa. Místy napadlo nárazově kolem půl metru sněhu - mokrého a těžkého, což způsobilo komplikace při jeho odklízení.

Řadu komunikací také zablokovaly popadané stromy a větve, které tíhu sněhu neudržely. Problémy se sjízdností jsou nejen v horských úsecích, ale i na hlavních tazích a dálnicích.

Neprůjezdnou se pro kamiony stala třeba celá D1 na území Prešovského kraje. Policie proto důrazně vyzvala řidiče, aby dnes cestu autem odložili. Na některých místech se silničáři zaměřili jen na prohrnování cest, směřujících ke zdravotnickým zařízením.Výrazné zpoždění nabraly i mezinárodní rychlíky.

Podle meteorologů si postižené oblasti dnes zřejmě nevydechnou, sněžit má i nadále. Na východě Slovenska proto desítky měst a obcí vyhlásily kvůli kalamitě mimořádný stav. Prešovské úřady požádaly při odklízení sněhu o pomoc vojáky.

Kalamita však patrně potěšila žáky několika škol, které na pátek ohlásily mimořádné volno. Na hory však s rodiči nejspíš nevyrazí - horská služba vyhlásila ve Vysokých, Západních a Nízkých Tatrách velké lavinové nebezpečí, tedy čtvrtý stupeň z pětistupňové mezinárodní škály. Podobnou sněhovou nadílku přitom zaregistrovali i v polské části Tater, např. v Zakopaném.

karlos107 ( 15. března 2013 13:26 )

Měl jsem jet do Popradu. Taky jste mohli tu informaci dát dřív !!! Kdybych to neslyšel v ráádiu, tak jsem jel.Opravdu informace aktuální. Co se děje v USA kde si prde Obama, píšete hned, o papežovi zasrané všechny média.Co se děje u sousedů, téměř nic. Prostě bulvár.

juky ( 7. února 2013 20:24 )

mirkakruhlankova-hlavně že již to čtu asi rok,tak o to asi moc lidí zájem nemá

Zobrazit celou diskusi