Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schůzka Klause se Zemanem: Zůstaneme odvěcí nepřátelé! Opravdu?

Setkání Václava Klause a Miloše Zemana na Hradě
Setkání Václava Klause a Miloše Zemana na Hradě  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
5. února 2013
14:54

AKTUALIZUJEME: Na pražském Hradě si dnes dali dostaveníčko prezidenti ČR - ten končící, i nastupující. Miloš Zeman a Václav Klaus si potřásli rukou, usmívali se na sebe, hýřili dobrou náladou... Až by člověk těžko věřil jejich slovům, že zůstanou odvěcí nepřátelé.

Bylo to setkání politických velikánů. Alespoň dle jejich proslovů. "Skutečně výrazné osobnosti dokáží podpořit i svého názorového protivníka, zatímco nevýrazně neosobnosti podporují toho, s jehož názory totálně souhlasí," pronesl v úvodu setkání Zeman a poděkoval Klausovi za podporu v prezidentské volbě.

Klaus se po ní nechal po "havlovsku" slyšet, že s Milošem Zemanem na Hradě zvítězila "pravda a láska nad lží a nenávistí". A patrně si oddechl, že nemusí emigrovat, čímž vyhrožoval, kdyby vyhrál kníže Schwarzenberg.

Dnes se však na Hradě Klaus pokusil svou podporu mírnit: "Miloš Zeman určitě ví, že jakkoli jsem mu v té volbě, která byla, fandil, takže i nadále zůstanu jeho odvěkým a nesmrtelným nepřítelem, který nesouhlasí téměř s každým výrokem, který kdy v životě udělal," pronesl končící prezident.

Klausovi věří méně lidí: Kvůli amnestii

Klausovi však podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) věří v lednu nejméně lidí od roku 2003 - pouhých 26%. jednoznačně kvůli kontroverzní amnestii. Otázka tedy je, jak je to s tím nesmiřitelným nepřátelstvím dvou někdejších partnerů v opoziční smlouvě doopravdy...

Klausovi přitom vyprší funkční období 7. března, o den později bude oficiálně na Hrad uveden zeman. "Myslím, že pan prezident se sem bude moci nastěhovat od minuty, kdy bude provedena inaugurace," prohlásil Klaus s vírou, že při předávání "klíčů" od Hradu nevznikne žádný problém.

"A mohu ho ubezpečit, že se tady nedočká žádných překvapení, kterých jsme se dožili my před deseti lety," dodal Klaus. V sídle hlavy státu podle něj tehdy byly například ze zdí vytrhány na míru vyrobené knihovny. "A proto jsem asi tři měsíce seděl o deset kanceláří vedle v malé kanceláři," postěžoval si Klaus.

Zeman: Za Klause se na Hradě méně kradlo

Zeman však pobavil novináře, když patrně s narážkou na chilské pero oznámil: "S potěšením jsem zjistil, že počet ukradených malých předmětů právě za pana prezidenta Klause dramaticky poklesl až téměř na nulu, což podle mně předané statistiky v minulosti nebylo." Zeman to prý vyzjistil z materiálů Správy Pražského Hradu.

"To je určitě od FBI," opáčil Klaus. "ne, to je od Správy Pražského Hradu," trval an svém Zeman a nezapomněl zmínit, že velký zájem o jeho setkání s Klausem je patrně způsoben tím, že "jsme oba fotogeničtí, za uplynulé tři roky jsme ještě zkrásněli".

olda1 ( 9. února 2013 21:20 )

Ti jsou v pohodě. Ale na VV a Bártu odstartovaly kmotrovské struktury mediální útok. Přece jenom mnoha lidem (Kalda, Nečas, ...) pijou krev. Nejsem příznivec VV, ale do vládních kroků šlapou dobře. Asi to bude ten důvod, kvůli kterému byl čirou náhodu zase nastartován puč proti Bártovi a VV. Je to zajímavé, že jakékoli problémové věci o VV slyšíme vždy v době, kdy je třeba odvést pozornost od problémů vlády nebo jejich jednotlivých stran - viz. aktuálně vnitřní krize ODS. A Kalousek nemá asi moc radost s napadání odsouhlasených církevních restituci že strany VV...

enriko ( 6. února 2013 11:55 )

Dva dúchodci, kteří zde ve skutečnosti vládnou už 23 roků.

mnpv ( 6. února 2013 07:16 )

Já vím, že většina primitivů nesnáší chytré, vzdělané a inteligentní lidi, protože jim prostě nerozumí. Jasně tvůj případ, njn.

juklicek ( 6. února 2013 05:11 )

pouhé divadýlko pro tupou lůzu

ludvakovarik ( 6. února 2013 04:35 )

 Jen se podivejte na ty ksichty dva největši tupci republiky jen tam snad schazi jen ta Bohdalova

Zobrazit celou diskusi