Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Brousí si Zeman zuby na Nečase? Jako prezident můžu odvolat premiéra, tvrdí

Podle Miloše Zemana vyplývá možnost odvolat premiéra z velmi extenzivního výkladu ústavy.
Podle Miloše Zemana vyplývá možnost odvolat premiéra z velmi extenzivního výkladu ústavy.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ljš - 
4. února 2013
12:16

Odvolá, nebo neodvolá? Vypadá to, že nový prezident Miloš Zeman nechce jen tak sedět v koutku a tiše pozorovat dění, ale možná dokonce uvažuje o odvolání premiéra Nečase, čímž by svrhl celou vládu.

"Myslím, že to (= možnost odvolat premiéra) vyplývá z velmi extenzivního výkladu ústavy," řekl Zeman reportérům serveru iDnes.cz. Nečase, který už dříve řekl, že nevěří, že by Zeman něco takového udělal, protože by se jednalo o "ústavní puč", tak možná čekají bezesné noci.

To, že by určitý výklad ústavy prezidentovi odvolaní premiéra umožnil, odborníci nevylučují. Znění ústavy je v tomto bodě podle nich nedokonalé. "Myslím, že ta formulace je spíše nešťastná. Je opřena o určitou snahu stylisticky zjednodušit text a v očích některých interpretů to může vést k těmto důsledkům," řekl před časem v České televizi ústavní právník Jan Kysela.

Zeman by byl prvním prezidentem v novodobé historii, který by se o něco takového pokusil. Premiéra neodvolal ani první polistopadový prezident Václav Havel, ani jeho nástupce Václav Klaus.

ivoadler ( 4. února 2013 19:55 )

Lajdáctví při tvorbě právních norem, ústavou počínaje, je v českých luzích a hájích běžné. V praxi našeho vzdělávacího a zkrášlovacího spolku se s tím setkávám na každém kroku. Lemplovitost tvůrců právních aktů je doslova děsivá. Prosadit v těchto podmínkách spravedlnost je doslova nadlidský úkol.

osinek ( 4. února 2013 19:45 )

Nečas je premiérem HODNĚ PŘESČAS. Ten šmejd Nečas, pd kterého odešla manželka a děti, by si měl uvědomit, že pokud nyní podá demisi, tak odejde víceméně jako chlap se vztyčenou hlavou!!! Polud bude Nečas pokračovat jako trapný premiér profláklé vlády, která stojí a padá s podporou různých profláklých PŘEBĚHLÍKŮ, tak po pádu vlády v brzké době, Nečas bude muset chodit kanály a lidi budou po něm plivat!

tondapraha ( 4. února 2013 18:34 )

a toje,moc dobře.Zemen jim ukáže,zač je toho loket.

tondapraha ( 4. února 2013 18:30 )

Kéž by seto p.Zemanovi podařilo.Ten vládní povl,už zapáchá moc.Včetně té madam,PEAKE.I když za rok a 5 měsícu si už,neškrtnou.

wandzi ( 4. února 2013 18:27 )

decathlon: já nevím, co tady pořád máš s tím smířením. Já to akceptuji že je Zeman bude prezidentem, s tím nic nenadělám. To však neznamená, že ho nebudu kritizovat, a nemá to nic společného s panem Schwarzenbergem. Už jsi to pochopil?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa