Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prosebníci Zeman a Dienstbier: Chtějí na Hrad, žádají o podporu KSČM!

Autor: simao, ČTK - 
30. listopadu 2012
10:35

Miloš Zeman je jedním z favoritů lednové prezidentské volby. Ovšem i když vyhrál v anketě čtenářů Blesk.cz, v některých průzkumech stále na svého úhlavního rivala Fischera ztrácí. A tak vyrazil, stejně jako kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, požádat o podporu KSČM. Ta by mohla dát doporučení svým voličům, k jakému kandidátovi se přiklonit.

Samotná KSČM nemá vlastního kandidáta. Na Hrad chtěla původně "vystřelit" astronauta Remka, ten však nabídku kandidovat v první přímé prezidentské volbě odmítl.

Zda KSČM nyní podpoří jiného z adeptů na Hrad, to je ve hvězdách. S konečnou platností by měl rozhodnout stranický ústřední výbor 8. prosince.

Doporučení KSČM přitom může výrazně ovlivnit rozhodování jejich voličů, k jakému kandidátovi se přiklonit.  Již dříve se komunistické příznivce snažil zaujmout Tomio Okamura, který se však vzhledem k nedostatečnému počtu podpisů na petičních arších možná prezidentské volby vůbec nezúčastní.

O podporu pak dnes přišli požádat na zasedání stranického výkonného výboru Miloš Zeman a Jiří Dienstbier (ČSSD).

Ve prospěch Zemana hraje to, že je dle průzkumů horkým kandidátem na místo po končícím Klausovi a hlasy komunistů by mohly rozhodnout. "Stojím o hlasy všech občanů bez ohledu na to, ke které politické straně patří," řekl Zeman novinářům.

"Se svými postoji jsem jediným reálným kandidátem levicových voličů, proto považuji za přirozené, že jsem přišel o podporu požádat," argumentoval při příchodu Dienstbier.

Případná deklarace podpory kandidáta ČSSD by pak mohla komunistům pomoci v dalším sbližování se sociální demokracií, se kterou už KSČM uzavřela několik koalic po krajských volbách a Českem se tentokrát převalila oranžovo-rudá vlna. Proti koalicím KSČM a ČSSD se však také demonstrovalo v řadě krajů.

Politologové však upozorňují, že právě zveřejněním žádostí o podporu komunisté upozorňují i na to, jak důležitou stranou v současnosti jsou. Do prezidentské volby mohou opět výrazně promluvit.

rumovapalice ( 1. prosince 2012 11:22 )

přihlaš se ke kalouskovi jako poradce ty debyle

rumovapalice ( 1. prosince 2012 11:20 )

no, hlavně neměl tolik chlastat, dej mu pánbu nebe, a jinak, kdyby ti tady ty komanči nepostavili Temelín, tak bys ani neměl čím svítit ty hňupe

vivald ( 1. prosince 2012 07:19 )

Pan prezident Havel udělal jednu zásadní chybu !!! Řekl "Nebudeme jako oni" to bylo špatně !!!Měli jsme se chovat jako oni a už by s komunistama a různýma zlodějema kteří se rozprchli do různých stran byl pokoj ! Jako příklad bych uvedl Pinočeta . V Chile když někdo řekne slovo o komunistech tak okamžitě dostane kopřivku !Pinočet se jich zbavil vytáhl Chile z bídy a do dneska Chile prosperuje!!!Největčí paradox je když komunisti se odvolávají na demokracii a na svobodné volby !To se můžu pos...!Ti kteří nedodržovali vůbec nic,ti co neuměli vyrobit ani toaletní papír chtějí radit jak se to má dělat !Stalin se taky domlouval s Hitlerem a jak to dopadlo !!!Je ostuda když kandidáti na prezidenta jdou žebrat ke komunistům o hlasy!To je touha po moci tak silná že se spojí i s ďáblem?! Pro mne je jediný slušný kandidát a to je pan Kníže !!!Má majetek čili peníze je nezávislý a nikdy neuhnul v touze po moci.A spojení s komunistama jak sám řekl "radši spolknu ropuchu"a omlouvám se ropuchám protože nejsou tak hnusný jako komunisti !

pepazdp ( 30. listopadu 2012 16:58 )

Jestlivá to nebude tím, že ludry líný uřvaný jsou u nás ve většině a ostatní na ně makaj. Ale máš se na co těšit chcípáku. Jestli si s tou sobě rovnou pakáží zvolíš rudooranžovej koktejl, ten tu těm co něco dokážou přistřihne tak křídla, že už na vás vy lůzo nedokážou vydělávat. Nevím nakolik tě bude těšit že se maj hůř, když to pro tebe bude znamenat chcípání hlady.

pepazdp ( 30. listopadu 2012 16:51 )

Zobrazit celou diskusi