Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Komunistický radní Sloup: Němci by chtěli ostrahu hranic jako za totality!

Karlovarský krajský radní za KSČM Sloup tvrdí, že Němci by uvítali přísnější kontrolu hranic.
Karlovarský krajský radní za KSČM Sloup tvrdí, že Němci by uvítali přísnější kontrolu hranic.  (Autor: ČTK, Profimedia.cz)
Autor: ČTK, lm - 
4. prosince 2012
19:22

Německá strana by údajně uvítala, kdyby se státní hranice s Českou republikou střežila stejně jako za socialismu. Řekl to karlovarský krajský radní Václav Sloup (KSČM). Sám 27 let sloužil na hranicích v řadách pohraniční stráže. Proti jeho prohlášení se ohradil starosta Aše Dalibor Blažek.

"Podle poznatků, které mám z druhé strany, by (Němci) velmi přivítali, kdybychom ty hranice hlídali jako před rokem 1989. Bylo by tam méně zločinnosti v příhraničním území Německé spolkové republiky," uvedl Sloup.

Podle starosty příhraniční Aše Dalibora Blažka (nez.) je ale takové srovnání nepatřičné. "Je pravda, že Němci mají problém s dovozem drog z Česka, ale to se netýká naprosté většiny lidí. Pro nás jsou naopak důležité přeshraniční kontakty lidí a spolků. I pro děti je otevřená hranice dnes samozřejmost a ani si neumím představit, že to bylo někdy jinak," řekl starosta.

Jak připomněl, právě Aš byla svou polohou postižena přísnou ostrahou hranice. Ještě v 80. letech stály policejní hlídky už před Aší u Hazlova a v 50. letech se do města bez propustky vůbec nesmělo.

Německo v posledních letech opravdu zpřísnilo kontroly na silnicích v pohraničí, a to především kvůli dovozu drog z České republiky, zejména pervitinu. Na téma drogové turistiky spolu opakovaně jednali i ministři vnitra Česka a spolkových zemí na pomezí obou států.

Radní Sloup má v Karlovarském kraji na starost školství. Proti jeho jmenování do funkce protestovali v kraji pedagogové, studenti i opozice. Sám Sloup ale svoji roli vidí spíše jako manažerskou a politickou. Do obsahu školní výuky prý zasahovat nechce. Jak ale dnes v Radiožurnálu řekl, i výuka například o 50. letech minulého století by neměla být jednostranná. Podle něj lidé, kteří v době nesvobody chtěli překročit hranici, byli narušitelé a porušovali tehdejší zákon.

jana999 ( 22. prosince 2012 18:52 )

proč, že říká pravdu? Němci to opravdu chtějí, všichni tu říkají, že to bylo lepší, bude se za to, že někdo řekne pravdu dávat přes držku, mě teda spíš vadí ty lži o tom vašem alkoholikovi a nemakačenkovi Havlovi, který Vás jako národ všude jen pomlouval a vy z něho děláte takovou modlu

versutus ( 22. prosince 2012 12:49 )

donchicho ( 9. prosince 2012 13:44 )

NEBO TOBE....

donchicho ( 9. prosince 2012 13:44 )

PRO HLAVY POMAZANE..../VAS VETSINA/ ANI SE JIM NEDIVIM MAME VLIV NA DALEKO VETSI KRIMINALITU V POHRANICI A ZDALEKA NE VSICHNI TAM JEZDI SLUSNE ZA NAKUPY A NA TURISTIKU.ZA DOB DAVNO MINULYCH BY BYLI VETSINOVE VE VYKONU TRESTU... Z TOHO MOZNA I CAST VAS.... HLAV POMAZANYCH...

rudyptak48 ( 6. prosince 2012 14:07 )

Politruci byli největší verbeží armády. Měli také největší moc. Jakzde někdo píše, politruka se bál i jeho nadřízený velitel. Úkolem č.1 byl politicky spolehlivý voják. Donašeči a udavači měli výhody. Voják, nebo důstojník mohl být po všech stránkách výtečný, ale když nebyl politicky spolehlivý, nebyl mu umožněn karierní postup. Pod vedením těchto zabedněnců nebyla naše armáda prakticky bojeschopna. Co jí pomohly citáty z Marxleniniské literatury, když nebyli prakticky připraveni válčit. Štěstí, že v roce 1989 nastala změna. Kdyby nás západ napadl, naše armáda by nebyla schopna boje. Všechno byla jen nafouklá komunistická bublina, která by vzápětí praskla. Jenomže tito lidé v armádě i nadále zůstali, a někteří z nich nebo jejich přívrženci zastávali a doposud zastávají vysoké posty. Také proto se v armádě daří vělkým průšvihům a podvodům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa