Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno, déšť 21°C

Komunistku nechceme! Zimolo, ty půjdeš! V Budějovicích protestovali proti rudé koalici

Video se připravuje ...
Autor: Vlaďka Hradská, lmk - 
17. listopadu 2012
20:04

Přes 700 lidí, převážně studentů, bouřlivě demonstrovalo na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. proti jihočeské oranžovorudé koalici a posilování komunistického vlivu. Studenty doslova zvedlo ze židlí jmenování komunistky Vítězslavy Baborové na post radní pro školství.

Právě přenechání resortu školství zástupkyni KSČM považují jihočeští studenti za výsměch demokracii. Proto vyrazili 17. listopadu do ulic. Podnět ke svolání demonstrace na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. vzešel před několika dny od studenta třeboňského gymnázia Dominika Hořejšího.

K protestu se ihned přidaly i další jihočeské střední školy, podpořilo je i pedagogové. „Nechceme komunistku. Zimolo, ty půjdeš!“ burácely náměstím výkřiky rozezlených demonstrantů. Ti tak dávali hlasitě najevo svůj nesouhlas s dohodou, kterou uzavřel hejtman Jiří Zimola s komunisty.

„Když jsem naposledy na tomto náměstí mluvil, bylo tu padesát tisíc lidí. Netušil jsem, že ještě někdy tady budu muset vystoupit, abych podpořil občany v jejich odporu proti komunistické ideologii,“ řekl protestujícím ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták.

Studenty v jejich odporu proti komunistům přišel podpořit i rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. Ta situace je úplně stejná, jako před 23 lety a komunistická strana je zločinecká strana. Budeme vám pomáhat, dokud nevyhrajeme tenhleten souboj,“ řekl rozvášněnému davu Grubhoffer.

K protestujícím promluvil i filmový kritik Jan Rejžek či básník Ondřej Fibich. Scenáristka Olga Sommerová přítomným osvěžila paměť výčtem mrtvých, zastřelených a uvězněných, které měl na svědomí komunistický režim.

moiaza ( 21. listopadu 2012 19:44 )

Všichni mají plnou hubu demokracie. Ake když v demokratických volbách vyhraje levice, tak je zle. Jakou chcete demokracii? Tu svou? Když není dle vaších představ, je to špatné. Měli jste jít k vobám! Sedíte doma a teď řvete. Zvláště řvou ti, kteří komunisty nikdy nezažili. Není to k popukání? Zde je jasně vidět hloupý český lid. Nezná, neviděl, ale slyšel. A když demokracie, tak jedině taková, jakou chci já. Pak se všichni diví, kdo nám to vládne.

mirres ( 18. listopadu 2012 22:18 )

Doporučuji si denně před spaním pouštět závěr filmu Obecná škola. Svěrák jede autobusem, pročítá noviny a říká, že bude asi volit komunistu protože slibuje, že zachová soukromé podnikání.

mirres ( 18. listopadu 2012 22:11 )

Soudruhu, mladí už mohou číst co chtějí, slyšet co chtějí a cestovat kam chtějí bez devizového příslibu, oni si už mohou názor udělat sami a jak je vidět, informováni byli pravdivě. Učím své žáky a děti stejně.

mirres ( 18. listopadu 2012 22:07 )

Stejně nadšení byli Němci při nástupu nacismu a Italové - fašismu po demokratických volbách. Ostatně KSČ vyhrála demokratické volby v roce 1946 a to byl potom fofr. Poukazování na to, kdo má a nemá právo vyjadřovat svůj názor nemá s demokracií nic společného. Jsem rád, že se nemusím stydět, že žiji v jižních Čechách - díky studentům.

mirabelka43 ( 18. listopadu 2012 15:04 )

AŤ ŽIJE KSČM !!!PRYČ SE ZLODĚJI Z ODS A TOP 09 !!!

Zobrazit celou diskusi