Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Demonstrace na Václaváku: Vládnou tady mafiáni, hřímali odboráři

Autor: ČTK, lm, simao - 
17. listopadu 2012
13:38

Na pražský Václavák dnes dorazily tisícovky lidí na další protivládní demonstraci. Vyslyšeli volání odborů a iniciativy Stop vládě! A podařilo se jim většinu náměstí zaplnit. Ve dvě hodiny se pak se demonstranti vydali na pochod na Národní třídu.

17. listopad 1989, na Národní třídě demonstrují studenti proti komunismu a vládě jedné strany. A o 23 let později?

17. listopad 2012, na Václavské náměstí se schází odboráři a ti, kterým již přetekl pověstný pohár trpělivosti s vládou premiéra Nečase. "Stop totalitě mafiánského systému! Ano, je to horší, než vláda jedné strany," stojí na jednom z transparentů.

Zatímco na Národní třídu přinášeli lidé květiny, věnce a zapalovali svíčky, na Václaváku vystřídal pietu hněv. Z pódia hřímali mluvčí odborářů, na demonstraci dorazily tisícovky lidí.

Pokračování dubnových nepokojů

Oproti předchozí protivládní demonstraci, které se zúčastnilo na 100 tisíc lidí,  však tentokrát odboráři neorganizovali celorepublikové svozy, které by přivezly demonstranty z různých koutů země.

O to méně lidí dorazilo. Policie odhaduje na 10 tisíc účastníků, odboráři jsou velkorysejší. Podle nich přišlo i přes sychravé počasí až 20 tisíc lidí. Odboráři navíc ještě více přiložili pod kotel při svých proslovech a jejich předák Jaroslav Zavadil prohlásil: "Přál bych si generální stávku, ale lidé v podnicích ji nechtějí."

Video Kvůli demonstracím byla uzavřena magistrála - Blesk - Richard Veselý
Video se připravuje ...

Začátek demonstrace narušil odtah auta aktivisty Ponerta

Demonstraci předcházel drobný konflikt, kdy policie nechala z místa odtáhnout dodávku se zvukovou aparaturou konkurenční akce, která podle odborářů tomuto shromáždění bránila.

Podle České televize a Českého rozhlasu šlo o vůz iniciativy Skutečná demokracie (SKDE), jejímž členem je kontroverzní pražský taxikář Zdeněk Ponert. Zaparkoval nedaleko sochy sv. Václava a odmítal odjet.

Po drobnějších potyčkách nakonec policie Ponertovu dodávku odtáhla. "Vozidlo narušovalo řádně ohlášené shromáždění, takže jsme ho odtáhli," potvrdil policejní mluvčí Jan Daněk. Další potyčky hlášené nemá.

Aktivista Zdeněk Ponert se po prohraném sporu s policií nevzdal a přestěhoval se o kus dál. Paralelně pořádá svou akci namířenou proti odborům u Národního muzea. Jeho slova doléhají s pomocí zvukové aparatury občas až k odborářské akci.

Ještě před začátkem akce dorazily na Václavské náměstí také účastníci "Pochodu Práce a Solidarity", který pořádá pražská KSČM a Společenství práce a solidarity (SPaS). Vyrazil po 11:00 od Hlávkovy koleje v Praze 2.

bome ( 18. listopadu 2012 01:59 )

ty jsi krasnej dement

bome ( 18. listopadu 2012 01:58 )

pruzkum zaskrtavaji studenti a brigadnici v hospode u stolu a cucaji si ho z prstu jak ostatne potvrdila svou ucasti ta usmevna particka ztroskotancu pod ocasem

bome ( 18. listopadu 2012 01:53 )

a kde je tech 88% co je nespokojenych na Venclu jich bylo asi 0,0000000000001%, takze mel Peta pravdu

bome ( 18. listopadu 2012 01:50 )

proboha co se to tu seslo za hovada, pisici slataniny a smajliky

buban ( 17. listopadu 2012 19:18 )

taky by me docela zajimalo, na cem jedes. Trava, pernik, herak ci koks?

Zobrazit celou diskusi