Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klausův 17. listopad: Nadávali mu do zlodějů, pak šel se Zemanem na oběd

Autor: simao, ČTK - 
17. listopadu 2012
12:00

AKTUALIZUJEME: Václav Klaus měl dnes pěkně nabitý program. Absolvoval setkání v kavárně Slavia, vzpomínkovou akci u Hlávkovy koleje, a také u pomníku na Národní třídě při příležitosti zavzpomínání na 17. listopad 1989. Čekali zde na něj jeho příznivci, ale i odpůrci.

Od rána si lidé, včetně české politické reprezentace, připomínali výročí listopadových událostí roku 1989. K památníku na Národní třídě v Praze nosili svíčky, květiny, i věnce.

A zavzpomínali na zásah komunistů proti demonstrujícím studentům. "Studenti riskovali práci, riskovali zdraví a chtěli svobodu a demokracii," nechal se slyšet ministr obrany a bývalý disident Alexandr Vondra (ODS).

Pietní vzpomínky však postupně vystřídaly protesty. Ty největší byly naplánovány na Václavské náměstí, kam iniciativa Stop vládě! svolala protivládní protest. Pár nespokojenců však dorazilo i na Národní třídu, aby si vyměnilo názory na prezidenta Klause s jeho zastánci.

Video  Členové konzervativnÍ iniciativy D.O.S.T. přišli podpořit prezidenta Václava Klause  - Blesk - Oldřich Tichý
Video se připravuje ...

Klausův 17. listopad: Nadávali mu do zlodějů

Na Národní třídě vzbudil patrně největší rozruch muž (33) z Pardubicka, který dorazil s českou vlajkou a přesvědčením, že posledních 23 let znamenalo pro Česko především "totalitu demokratických zlodějů".

Na Klause pokřikoval, že je největším zlodějem vůbec a že rozkradl a zaprodal Českou republiku. Kritiky však nebyl ušetřen ani prezidentský kandidát Miloš Zeman. Oběma jejich odpůrci "popřáli", aby se jednou dostal před soud.

Video  Na Národní třídu přišel i jeden z demonstrantů z Václavského náměstí  - Blesk - Oldřich Tichý
Video se připravuje ...

Během pietní akce pak došlo i k dalším slovním konfliktům mezi příznivci a odpůrci prezidenta Václava Klause, který k památníku dorazil kolem jedenácté hodiny.

Prezident již tehdy měl za sebou pietu u Hlávkovy koleje, kde zasahovali v roce 1939 nacisté taktéž proti studentstvu. Klaus také absolvoval setkání s vládními představiteli v kavárně Slavia, která také slaví. 15 let od svého znovuotevření.

Politikům po pietě vyhládlo

Po pietní akci Václav Klaus zamířil do restaurace La Patio nedaleko Národní třídy, kde poobědval s prezidentským kandidátem Milošem Zemanem.

Oběma během náročného pietního programu evidentně pěkně vyhládlo. Prezident si dal k obědu Tandoori chicken (indické kuře) a dále se podávaly třeba sladké kalamáry. To všechno zapíjeli politici rakouským ryzlinkem, slivovicí a hruškovicí. Dezert vynechali.

komentator ( 18. listopadu 2012 10:46 )

Souhlas Georgu!! Z Hradu rovnou za mříže jinak to být nemůže!! Spolu s hradním pánem by měli jít za katr i Klausovi poskoci! Ti Weiglové, Jáklové, Hájci a další exoti, kteří spolu s tunel- dědou poškodili tuto zemu

bome ( 18. listopadu 2012 01:41 )

boze proc obtezujes planetu takovou zbytecnosti jako je ''tina.vitaskova'' zabira jen misto nekomu schopnemu

tina.vitaskova ( 18. listopadu 2012 01:39 )

sugar2-souhlasím s každým Vaším slovem

bome ( 18. listopadu 2012 01:37 )

ty to mas v hlave vytrene do sucha nula zavistiva neschopna

tina.vitaskova ( 18. listopadu 2012 01:37 )

va45-naprostý souhlas-jestli je tam Zeman, nebo Klaus-naprosto totožná mizérie

Zobrazit celou diskusi