Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Schodek rozpočtu naroste o 59 miliard: Kvůli církevním restitucím

Schodek rozpočtu naroste o 59 miliard, řekl ministr financí Miroslav Kalousek
Schodek rozpočtu naroste o 59 miliard, řekl ministr financí Miroslav Kalousek  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
28. listopadu 2012
11:56

Schválený zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi bude mít jako jednorázová účetní operace dopad na letošní rozpočet, ač stát v tomto roce nevydá ani korunu.

Poslance na tuhel skutečnost dnes při projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok upozornil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Deficit bude podle něho asi pět procent místo očekávaných 3,5 procenta hrubého domácího produktu.

Církevními restitucemi se stát zavázal vyplatit církvím za 30 let postupně celkem 59 miliard korun. Kalousek uvedl, že kvůli účetní metodice Evropské unie půjde účetně o jednorázový výdaj letošního rozpočtu. "Není to skutečná platba, není to skutečný výdaj, je to dopad účetní metodiky," zdůraznil Kalousek.

Záležitost byla podle něho projednána s Evropskou komisí, která prý chápe, že nepůjde o strukturální problém, ale jen o účetní dopad. Také ratingové agentury podle Kalouska nechápou věc jako odklon vlády od své fiskální strategie.

Církve by od státu měly podle zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Budou muset ale prokázat, že na něj mají nárok. Částku 59 miliard korun církve dostanou za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků. Půjde zhruba o dvě miliardy korun ročně. K této sumě se bude připočítávat inflace. Stát naopak církvím postupně přestane hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně.

Vládní koalice předlohu prosadila navzdory odporu opozice a senátnímu vetu. K navrženému řešení restitucí se kriticky vyjádřil také prezident Václav Klaus. Zákon nechal bez podpisu, bude tedy účinný. Opozice chystá k předloze ústavní stížnost.

pepzed ( 28. listopadu 2012 21:05 )

 Kalousku,laskavě si to zaplať jo?A nechej nás obyčejný žít,ne živořit:Jednou dojde doba a budeš na pranýři.pepíno.

johanka ( 28. listopadu 2012 14:28 )

krakonos500 - děkuji, moc hezky napsáno

axana ( 28. listopadu 2012 14:14 )

Převlečkabátník Kalda si mne ruce. Ty d.e.b.i.l.e. to nevíš že všechno zlo světa pocházelo a pochází od církve. Ať už se jmenuje jakkoliv???? Vládnoucí bastar-i!! Shnijte v pekle i s vašimi potomky! Po tomhle co jste provedli už můžu volit jenom jedny. Třešně nejsou vůbec špatný. A kecejte si co chcete, tohle se nemělo stát!

nidab ( 28. listopadu 2012 13:24 )

Tato vláda, napáchala tolik zla svojí nekompetencí, že to tady nedá nikdo dohromady.

hanzbergmayer ( 28. listopadu 2012 13:13 )

Církev je nejbohatší firma světa.

Zobrazit celou diskusi