Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Další hlava ve vládě padla: Končí Vondra, prý kvůli neúspěchu ve volbách!

Ministr Vondra končí.
Ministr Vondra končí.  (Autor: archív Blesk)
Autor: ljš - 
28. listopadu 2012
10:27

Ministři Nečasovy vlády padají jako hrušky. Dalším, který se ve svém křesle nedočká voleb, je ministr obrany Alexandr Vondra. Končí prý kvůli neúspěchu v senátních volbách.

Ministr obrany Alexandr Vondra na tiskové konferenci potvrdil rezignaci k 7. prosinci. O jeho odchodu se spekulovalo již mnohokrát, ministr však svou pozici zatím vždy ustál.

Dva roky stará kauza

Největší Vondrovy problémy ale nesouvisejí s jeho nynějším angažmá na ministerstvu obrany, ale s dobou, kdy ve vládě Mirka Topolánka (ODS) působil jako vicepremiér pro evropské záležitosti zodpovědný za přípravu předsednictví. Právě do té doby spadá kauza Promopro. Vondra se už dříve hájil tím, že u zakázek přidělených Promopru neznal detaily. Policie v kauze obvinila 12 lidí, Vondru ne.

Vondra byl posledním ministrem ODS, kterého Nečas ve své vládě ještě nevyměnil. Opozice vyzývala Vondru k odchodu dlouhodobě, poslední vlna spekulací o Vondrově konci se objevila v souvislosti s tím, že v podzimních volbách neobhájil post senátora a následně na sjezdu ODS skončil jako místopředseda strany.

Posledních pět mohykánů

Z původní patnáctičlenné Nečasovy vládní sestavy zbylo už jen pět členů kabinetu včetně premiéra. Své pozice si zatím udrželi ministři financí Miroslav Kalousek, zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, zdravotnictví Leoš Heger (všichni TOP 09) a pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM, dříve VV). Zatím poslední odchod se odehrál na ministerstvu dopravy. Ministr Pavel Dobeš (LIDEM) ale dal premiérovi rezignaci až k datu 3. prosince.

karlos107 ( 3. prosince 2012 13:02 )

Špatný název článku. Oprava : Další vepřová hlava padla....

henes ( 1. prosince 2012 08:41 )

To je hnus a ještě nějak křivej....

zdepa ( 29. listopadu 2012 19:18 )

Padl největší blbec v Nečasově slátanině. Místo na Pankrác do NATO? Ale ještě větší blbec ho označil za nejlepšího ministra za 20 let. Co na to nejlepší ministr Pepík Dobeš co by Klausův kůň? Mafiáni ODS to mají v hlavě hodně pomotané. Že by drogy? ODS dává další z tisíců svých vyšinutých návodů pro občany: buďte v ODS, kraďte, podvádějte, lžete, tunelujte, budete ministry a když se neprosadíte, dostanete daleko lepší flek.

hadenda ( 29. listopadu 2012 08:40 )

A kdo tomuto "důvodu" věří, tak je ještě větší pitomec než by se dalo od čecha čekat.

mirkazam ( 29. listopadu 2012 07:12 )

Myslím, že toho másla na hlavě už bylo dost...a proto odchází ,,dobrovolně "...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa