Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uklidnění rebelové z ODS: Solidní trafiky za pomoc Nečasově vládě!

Premiér Nečas si oddechl, rebelové mu plány nezkomplikovali. Trojice Tluchoř, Fuksa a Šnajdr však nelitovala - za pomoc premiérovi se může údajně těšit z výnosných trafik
Premiér Nečas si oddechl, rebelové mu plány nezkomplikovali. Trojice Tluchoř, Fuksa a Šnajdr však nelitovala - za pomoc premiérovi se může údajně těšit z výnosných trafik  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
23. listopadu 2012
17:13

Bouřili se proti Petru Nečasovi a mohli způsobit vládě pořádné komplikace. Nestalo se. Za pět minut dvanáct rebelující poslanci z ODS otočili, stáhli krovky a umožnili Nečasově vládě zvládnout důležitá hlasování. Trojice Tluchoř, Fuksa a Šnajdr na tom však rozhodně netratila. Jak píše Insider, vysloužili si prý výnosné trafiky!

Tahle pohádka o rebelech z ODS má šťastný konec. Předchází jí však třeba vzpomínka na loňský červenec, která vyvolává s novými zjištěními kyselý úsměv.

V červenci 2011 se totiž poslanec za ODS a někdejší šéf stranického poslaneckého klubu Petr Tluchoř bil v prsa a rozpaloval do ruda. Mluvilo se totiž o trafice pro Radka Johna (VV).

O rok a půl později se však i Tluchoř, neformální hlava rebelujících poslanců z ODS, může nejspíš sám těšit na solidní trafiku...

Rebelové, ze kterých se stali beránci

Původně šlo o šestici poslanců ODS, která se rozhodla dát najevo nespokojenost s chystanými vládními kroky. O rebelech bylo hodně slyšet. Vyhrožovali Nečasovi, že ho v klíčových hlasováních nepodpoří. V době, kdy Nečas počítal každý hlas.

Tluchoř volal i po výměně premiéra. Nesouhlasili však především s navrhovaným daňovým balíčkem. Mohli zpečetit však dokonce osud celé vlády. Nakonec ale otočili. Vláda přežila, důležité návrhy prošly. Nejen úprava daní (a vyšší DPH), ale třeba i církevní restituce.

Jeden z rebelů - Radim Fiala - přitom dokonce demonstrativně vystoupil z ODS. A trojice Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa se vzdala poslaneckých mandátů.

Způsobili tím však jediné. Uvolnili místa "loajálním" poslancům, kteří vládní záměry podpořili. A poslancem se tak stal mj. i "zloděj ze Sněmovny" Pekárek. Někdejší kolínský starosta, který byl nepravomocně odsouzen k vězení za korupci. A rázem se mohl těšit z poslanecké imunity... Ale to už je zase jiná pohádka.

V ODS zůstali rebelující členové strany Úlehla a Florián. Fuksa opustil i ministerstvo financí, Šnajdr dal adieu ministerstvu zdravotnictví. Někdejší rebelové, ze kterých se stali krotcí beránci, však za své náhle otočení nepřišli zkrátka. Informoval o tom deník Insider. 

Trafiky: ČEZ, dráhy i letadla

Ivan Fuksa prý za pomoc Nečasovi dostal jeden z ředitelských postů v českém Aeroholdingu. Bude mít na starosti privatizaci Českých aerolinií.

"Nyní máme čtyři vrchní ředitele a jednoho generálního, kterým je Miroslav Dvořák. Fuksa bude pátým vrchním ředitelem," potvrdila ČTK mluvčí aeroholdingu Michaela Langerová.

Petr Tluchoř má podle Insideru namířeno do ČEZu, prý do jedné z dceřiných společností. Úplnou jistotu nemá dle deníku jen Marek Šnajdr. I pro něj se nakonec nejspíš něco najde, ve hře jsou státní České dráhy.

Jejich nástupní platy známé nejsou, zanedbatelné však nebudou. Být rebelem se zkrátka vyplatí. Alespoň v české politické pohádce, kde se hajný s vlkem domlouvají, jak oberou Mařenku o košíček.

moiaza ( 8. února 2013 08:29 )

Kdepak jsou modří troubové, jako je panna, peterwiliams,a další. Že k tomu článku mlčí.

bobou ( 5. prosince 2012 02:31 )

Já říkám pořádnou sukovici a mlátit, mlátit. Jinak se té verbe-že nezbavíme. A je jedno, ve které straně se momentálně všici nacházejí. Ale jinak boží mlýny melou..., ale bylo by konečně třeba, aby zrychlily.

versutus ( 1. prosince 2012 13:49 )

hledejte

versutus ( 1. prosince 2012 13:41 )

Kázat vodu, chlastat víno - typické pro ODS.

versutus ( 1. prosince 2012 13:39 )

Tady hledjte příčiny svého volebního debaklu trotlové z ODS!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa