Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rebel Fiala odchází z ODS: Nečasova vláda přichází o 100. hlas. Padne?

Poslanec Fiala (vpravo) opuští Nečasovu ODS. Je tak prvním z rebelů, který se odhodlal k tomuto demonstrativnímu kroku
Poslanec Fiala (vpravo) opuští Nečasovu ODS. Je tak prvním z rebelů, který se odhodlal k tomuto demonstrativnímu kroku  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
31. října 2012
14:08

Byl v ODS 15 let, zažil hned několik jejích lídrů. Za vedení Petra Nečase však poslanec Radim Fiala odchází ze strany. Dobrovolně, nesouhlasí totiž s vládní politikou, kterou Nečas a jeho "chlapci" razí. 

Radim Fiala je odpůrce navrhovaného vládního daňového balíčku. Prostějovský poslanec a jeden ze šestice "ódeesáckých" rebelů, kteří se snaží zhatit Nečasovy plány, se nyní rozhodl vystoupit demonstrativně ze strany.

"Důvodem jsou názorové rozdíly, které se v poslední době prohloubily především v zásadní otázce zvyšování daní," potvrdil Fiala v rezignačním dopise pro ČTK.

Svou roli sehrál i výprask ODS ve volbách

Fialu zklamaly také výsledky nedávných krajských voleb, ve kterých dostala ODS snad jen s výjimkou Plzeňského kraje na frak. "Na mé rozhodnutí mělo vliv i to, že ODS na různých úrovních není schopna vyvodit hlubší závěry z výsledků posledních krajských voleb," přiznává poslanec, který byl i členem výkonné rady ODS.

Poslanecký mandát si však ponechá, bude tedy nezařazeným poslancem. Nečasova koalice tak ztrácí svůj 100. hlas. Ve Sněmovně jich nyní má 99 z 200.

Nečasův kabinet tak přichází o většinovou podporu. 101 hlasů měl díky Fialovi a poslanci VV Milanu Šťovíčkovi. I ten však ve své domovské straně nejspíš skončí. Nedobrovolně. Véčkařům vadí, že pomáhá vládě, kterou sami opustili.

Opět se tak objevují pochybnosti o tom, že Nečasova vláda přežije své funkční období... "Život vlády se o další krok přiblížil ke svému konci," komentovala rozhodnutí Fialy vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Nečas: Fiala utíká od politické zodpovědnosti

Na Fialovo rozhodnutí již zareagoval i premiér Nečas. "Jakkoli na ně (rozhodnutí) má plné právo, v současné situaci ho nelze považovat za nic jiného než útěk od vlastní politické odpovědnosti," nechal se slyšet lídr ODS.

"Věřím však, že i jako nezařazený poslanec bude nadále podporovat program vládní koalice, pro který hlasoval v roce 2010," dodal hlavní kormidelník poněkud děravé vládní kocábky.

Další rebelové (prozatím) odejít nechtějí

Dalších pět nespokojených poslanců ODS však odchod ze strany neplánuje. Doufají, že se strana vrátí k pravicové politice. Patří mezi ně Petr Tluchoř, Jan Florián, Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Tomáš Úlehla.

Fialův odchod je třetí změnou v poslaneckém klubu ODS od voleb 2010. V polovině listopadu 2011 odešel ze strany poslanec Michal Doktor. Kvůli výběru nového ministra průmyslu a obchodu, šéfa jihočeské ODS Martina Kuby.

Letos v dubnu pak ODS pozastavila členství bývalému pražskému primátorovi a poslanci Pavlu Bémovi. Sám o to požádal po zveřejnění odposlechů telefonátů mezi ním a lobbistou Romanem Janouškem.

gogo ( 4. listopadu 2012 18:31 )

Jen nadutec může použít slovo "lůza"... Je smutné, že tací domýšliví a nemoudří lidé mezi námi žijí... Nechtěl by tento "fešák" raději emigrovat někam do USA či podobně ? To je jistě jeho země zaslíbená..

osinek ( 1. listopadu 2012 15:02 )

Oprava: V Česku jsou hodinové náklady (1 hod. práce) v průmyslu v průměru o cca 400% NIŽŠÍ než v západní Evropě

osinek ( 1. listopadu 2012 14:59 )

Debil Hubert (prý fešák) znovu BLÁBOLÍ. V Česku jsou hodinové náklady (1 hod. práce) v průmyslu v rpůměru o cca 400% vyšší než v západní Evropě. Proč blbečku Huberte Rakousko a Německo nepřevádějí do Česka průmyslovou výrobu? Proč je v Česku podstatně vyšší nezaměstnanost než v Rakousku nebo v Německu? Proč je v Maďarsku podstatně vyšší nezaměstnanost než v Česku, když hodinové náklady na 1 pracovní sílu jsou v Maďarsku o dost nižší než v Česku? Ten "chytrák" Hubert nezná základní věci a pouze blábolí Lze ho přirovnat k negramotnému člověku, který chce psát romány!!!

osinek ( 1. listopadu 2012 10:21 )

Kdo vládne v Česku a v ODS? Dle týdeníku Reflex obrovský vliv má DOMINA Nagyová!!!! Níže je link na hezké počteníčko v Reflexu a v Parlamentních listech jak Nagyová manipuluje Nečasem http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Reflex-ODS-ma-strach-z-Nagyove-ktera-pry-uplne-ovladla-Necase- 220986. To jsme to dopracovali! Středoškolačka Nagyová, která před pár lety jako referentka v Seznamce dohazovala dědkům z Německa české holky, má bezva kvalifikaci a praxi pro funkci hlavní poradkyně premiéra této země. Navíc Nagyová dle Nečase dře jako kobyla. Co je podstatně důležitější Nagyová udělá vše co vidí premiérovi na očích! A nejen na očích...... Nečas trpí na DOMINY, zejména na ty zkušenější, co to umí, co mají dobrou techniku.... Proto Nagyová po zásluhe dostává statisícové odměny. Čím myslí Nečas? Poklopcem?

jity ( 1. listopadu 2012 09:44 )

Já se o naši "milovanou" vládu nebojím, ti se neztratí, ti už se o sebe dopředu postarali.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa