Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozhořčená ČSSD o Peake: Nečas jen splácí dluhy za zachránění vlastní kůže

Podle opoziční ČSSD splácí Petr Nečas dluhy za to, že se udržel u moci
Podle opoziční ČSSD splácí Petr Nečas dluhy za to, že se udržel u moci  (Autor: ČTK, Reuters, Profimedia.cz)
Autor: simao, ČTK - 
11. prosince 2012
16:39

Současné kroky premiéra Petra Nečase nenechávají v klidu opoziční ČSSD. Nevoní jí především jmenování Karolíny Peake do čela ministerstva obrany. Ústy svého místopředsedy Zaorálka vyjádřili sociální demokraté pochybnosti a znepokojení - premiér Nečas nemyslí na dobro země, pouze prý splácí dluhy, které si "nasekal" při snaze udržet sebe a svůj kabinet u moci.

Nečasovy plány jsou již oficiálně známé - Karolína Peake do čela ministerstva obrany, šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura má velet dopravě, ministrem bez portfeje a šéfem legislativní rady vlády se stane Petr Mlsna, náměstek Peake. Prezident Klaus by nové ministry měl jmenovat ve středu.

Zaorálek (ČSSD): Nečas splácí dluhy

K ohlášeným změnám se samozřejmě neopomněla vyjádřit opozice. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka jsou však tyhle vládní čachry jen splácením slibů, které dal premiér Nečas, aby svou vládu udržel u moci.

Nečas tak dle Zaorálka platí za dluhy "uvnitř ODS i mimo ni". "Pokud se určité osoby posilují, je to proto, že sehrály významnou roli při zachraňování vlády," uvedl a nepřímo tak naznačil, že tady o nějaké blaho státu opravdu nejde...

Zaorálek zároveň na tiskové konferenci dodal, že je podle něj od ODS odvážné, když se vrací na ministerstvo dopravy. A to v době, kdy ještě nejsou vyřešeny kauzy z doby ministra Aleše Řebíčka. Ten dopravě šéfoval za vlády Mirka Topolánka. 

Volbu Stanjury samotného opozice příliš nekomentuje. Předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik ostatně poznamenal, že není důležité, kdo konkrétně bude ministrem dopravy. "Při personální vyprázdněnosti této vládní koalice tam nemůže ani přijít žádná hvězda," dodal.

KSČM však dnes požadovala, aby premiér Nečas alespoň každý čtvrtek odpoledne docházel na interpelace - odpovídat na dotazy poslanců. Nečas se z toho v poslední době několikrát omluvil, někdy nedlouho před jejich zahájením.

Podle komunistky Kateřiny Konečné tím však porušuje zákony i ústavu. "Pan premiér nám tady ostentativně, opakovaně a bez uzardění porušuje zákony České republiky a hlavně velmi, velmi pohrdá Poslaneckou sněmovnou," prohlásila Konečná. Opozici se však nepodařilo premiéra.

Ministr Nečasovy vlády Kalousek k tomu však uvedl, že vedle Nečase sedává, a může tedy poslankyni ujistit, že se předseda vlády "pravidelně rdí".

Gazdík (TOP 09): Místo na obraně by slušelo někomu erudovanějšímu...

Předseda poslaneckého klubu koaliční TOP 09 Petr Gazdík se pak Nečase zastal v otázce personálního obsazení vlády - upozornil, že je v kompetenci premiéra, a tak "Topka" Nečasův názor ctí.

"Ano, na obraně bychom si představovali někoho s větší erudicí," připustil však Gazdík směrem k plánované ministryni obrany Karolíně Peake, ke které měla TOP 09 značné výhrady. 

Stanjurův odchod ze Sněmovny do vlády pak prý Gazdíka lidsky mrzí. "Stávám se nejstarším a služebně nejzkušenějším předsedou koaličního poslaneckého klubu. Stávám se politickým Metuzalémem," podotkl v nadsázce. V čele poslanců ODS by Stanjuru mohl nahradit Marek Benda.

aronak ( 12. prosince 2012 08:31 )

moc a sláva jí stoupla do hlavy, ale nepočítá, že může přijít pád - a hodně tvrdý

joudajoudovy ( 12. prosince 2012 07:26 )

pi+ka poslouzi jako uklizecka, aby na ministerstvu obrany zametka nepatricne smeti po spolku okolo Kalouska a Necase. hlavne, ze ona dama ma zdrave spani a netrpi zaludecnimi problemy! nechtel bych byt jejim svedomim. kaze vodu, pije vino a heslo se Sovetskym svazem na vecne casy meni na heslo s korupcniky az do hrobu! co cekat od produktu normalizacniho ditete....

lpitriska ( 12. prosince 2012 07:19 )

blbka

lpitriska ( 12. prosince 2012 07:19 )

Ta blnka přo otázkách reportérky počítala kolik má Gripen vrtulí Opravdu odbornice na slovo vzatá.Opět "skvělá prácička p.í.č.u.s.i Nečasi

palko1961 ( 12. prosince 2012 00:18 )

Meli by ji vojaci vzit na prohlidku do Afganistanu a tam ji jako nahodou zapomenout v nejake zapadle ulicce a byl od ni navzdy pokoj. To by udelala nejvetsi radost LIDEM{ale tem obycejnym}.

Zobrazit celou diskusi