Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ústavní soud se zastal nezaměstnaných: Už nemusí povinně pracovat

Vládní škrty v sociální oblasti se od 31. prosince 2011 ruší, říká šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský
Vládní škrty v sociální oblasti se od 31. prosince 2011 ruší, říká šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK, ljš - 
27. listopadu 2012
16:40

Nezaměstnaní si mohou oddychnout, úřady práce už jim nemohou povinně uložit veřejné práce. Podle prředsedy Ústavního soudu by to bylo ponižující.

Ústavní soud vyškrtl z reformního balíčku zákonů veřejnou službu pro nezaměstnané. Úřad práce již nemůže vyřadit z evidence nezaměstnaných člověka, který odmítne pracovat v rámci veřejné služby. Ústavní soudci tuto možnost vypustili ze zákona o zaměstnanosti. Podle zákona mohl Úřad práce poslat do veřejné služby na 20 hodin týdně nezaměstnaného, který byl v evidenci nepřetržitě alespoň dva měsíce.

Podle předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského je povinná veřejná služba v rozporu s Listinou základních práv a svobod a odporuje také zákonu o zákazu nucené práce.

Poslanci ČSSD v návrhu žádali zrušení všech 14 reformních norem kvůli proceduře jejich schvalování, uspěli tak pouze částečně, protože soud kromě zrušení veřejné služby provedl jen několik dalších drobnějších škrtů.

Nečas ho respektuje

"Rozhodnutí Ústavního soudu respektuji, jakkoliv ne se vším můžu a musím souhlasit," reagoval premiér Nečas na závěry soudu před novináři. Vláda podle něj nyní potřebuje "velmi pečlivě prostudovat", jak soudci své závěry vysvětlují. Z odůvodnění pak vláda podle Nečase učiní "konkrétní legislativní závěry z hlediska úpravy těchto norem".

 

 

kykotos ( 14. září 2013 07:32 )

Aha, takže třeba zruší fabriku, kde člověk pracoval dvacet let, najednou ze dne na den je nezaměstnaný a ÚP ho za trest pošle zametat na náměstí. Tak to se mi zdá opravdu nespravedlivé a ponižující

ixtlil ( 28. listopadu 2012 03:29 )

Dobrý den to o veřejné práci se jmenovalo zákon o hmotné nouzi. Čili kdo byl na úp a současně v hmotné nouzi, tak mu to mohli přidělit - veřejné práce za nulovou mzdu. Jenže kriminálník Drábek porušil onen předpis a dominy z up tam posílali lidi ,kteří nepobírali ničeho. A naopak cigoši , tak ti sice jsou papírově v hmotné nouzi , a tudíž i pobírateli peněz - dávek , avšak dominy z úp tam tyto cigoše nikdy neposílaly. Pouze bílé gádže a navíc ty , kteří nic nepobírali, jelikož nemohli doložit , že jsou papírově v hmotné nouzi, takže dominy toho zneužívaly. Nyní se budou ti, co ač nic nepobírali a přesto pracovali zadarmo, , soudit a úspěšně vzhledem k judikátu, o nevyplacenou mzdu s úřady práce a také s soukromými firmami, jež takzo zadarmo přišly ke pracovním výkonům zadarmo. Pak nastoupí na řadu další subjekty, takže další položky včetně soudu přibudou na státní dluh.To je opravdu skvělé.

tuba24 ( 27. listopadu 2012 22:49 )

ako sa to pise? Skoc do zdi, debile!!!

tuba24 ( 27. listopadu 2012 22:47 )

presne tak - kolko mesiacov predtym clovek platil odvody, tolko mesiacov by mal imunitu na aktivacne prace ... kto sa statom nechal poslednych 10 rokov zivit, ten si tam napochoduje a takemu vobec nepride ponizujuce ze ho niekto uvidi zametat ulice. Naopak - ten co poslednych 10 rokov makal, tak ho tam nikto hnat nebude. K nutenej praci - nechapem co je na tom nutene ... kto nechce, tak nech najde na socialku sa zaregistrovat. Zdravotne odvody zanho nikto platit potom nebude, ale kedze zakladne/zivot ohrozujuce osetrenie mu zo zakona poskytnu zdarma, nevidim v tom problem. Stat nie je dojna krava - to by si uz postkomunisticke narody mohli konecne zacat uvedomovat.

maggie.u ( 27. listopadu 2012 22:08 )

Já veřejnou službu dělám a od státu nedostanu ani korunu - prý ať mě živí manžel. Nemáme na nic nárok ... Veřejná služba mě nevadí - pracuji ve školce...ale ať raději vymyslí jak zaměstnat lidi!!! Práce nikde není!!

Zobrazit celou diskusi