Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nečas se opřel do Peake: Bártova muže ve vládě nechci! Na obzoru další krize

Mezi Petrem Nečasem a Karolínou Peake se rozhořel ostrý spor: Kvůli kandidátovi na nového ministra dopravy Vackovi
Mezi Petrem Nečasem a Karolínou Peake se rozhořel ostrý spor: Kvůli kandidátovi na nového ministra dopravy Vackovi  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
16. listopadu 2012
18:41

Mezi vicepremiérkou Karolínou Peake (LIDEM) a premiérem Nečasem (ODS) to pořádně vře. Kvůli je jmenování nového ministra dopravy. Peake chtěla Roberta Vacka, Nečas tenhle návrh razantně odmítl. A vykopal tím válečnou sekeru. Uražení Peake a spol. jsou prý nyní dokonce připraveni odejít z vlády. A na obzoru je další vládní krize!

Atmosféra mezi Petrem Nečasem (ODS) a Karolínou Peake (LIDEM) je pořádně napjatá, spor premiéra a vicepremiérky se s dalšími prohlášeními vyostřuje.

Za vším stojí neshoda ohledně jmenování nového ministra dopravy. Když Pavel Dobeš (LIDEM) podal rezignaci, přišla Peake brzy s návrhem, kdo by ho měl nahradit. A ukázala na Roberta Vacka.

"Bývalý bezpečnostní ředitel Víta Bárty prostě v mé vládě jako ministr sedět nebude, tečka," odmítl Vacka razantně Nečas.

Nečas: Vackovy reference byly mimořádně špatné

Premiér si navíc vyžádal, tak, jak to ostatně dělá i u jiných ministerských kandidátů, reference na Vacka. A ty byly podle Nečase mimořádně špatné.

"Prakticky nikdy jsem se nesetkal s tím, aby ty reference byly tak jednoznačně negativní jako v případě tohoto kandidáta," prohlásil dokonce Nečas.

Robert Vacek byl bezpečnostním ředitelem ministerstva dopravy, když ho vedl neformální lídr Věcí veřejných a bývalý šéf bezpečnostní agentury ABL Bárta.

LIDEM: Peaky, peaky na hlavu, s Nečasem už nehraju? 

Šéfka LIDEM Peake však Vackovu kvalifikaci na ministerský post vytrvale obhajuje. Vacek podle ní složil bezpečnostní prověrku na úrovní "přísně tajné" a pracoval sice na Bártově ministerstvu, ale nikdy pro bezpečnostní agenturu ABL, kterou Bárta založil před vstupem do politiky.

Peake navrch dodala, že kvůli téhle neshodě s premiérem může její strana dokonce opustit vládu.

"Pokud pan premiér říká, že kvůli jednomu jménu nepadne vláda, pak já říkám, že kvůli jednomu jménu klidně strana LIDEM - liberální demokraté opustí vládu. Nejde o Roberta Vacka, jde o princip dodržování dohod," nechala se slyšet Peake.

Nečas věří, že vláda nepadne

Nečas však věří, že si to Peake ještě rozmyslí. A vláda kvůli tomu nepadne. Zopakoval rovněž, že respektuje právo strany LIDEM navrhnout nového ministra dopravy. Očekává však jinou nominaci. Toho se však Peake zdráhá.

Končícího ministra dopravy Pavla Dobeše přitom k odchodu vyzvala jeho vlastní strana LIDEM. Oficiálním důvodem byl zpackaný registr vozidel, je ale možné, že za tím stály i další věci.

Dobeš pak Nečasovi skutečně rezignaci předal, ovšem s datem 3. prosince. A to vadí Peake také - chtěla by, aby Dobeš skončil ihned.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hrouzek ( 20. listopadu 2012 22:41 )

Ta vyčůraná Peake zase dribluje.Každý přece ví,že to je od ní zase jen fikaný fígl,když vyhrožuje,že odejde z vlády.Ta neodejde dokud jí nevynesou nohama napřed.A takovou máme celou vládu.Jen samý dobrodruh a vyčůránek.Už zlostí zrudla skoro celá republika,ale vládu nadále máme s modrou krví.Jak dlouho ještě?

hejhej ( 20. listopadu 2012 10:19 )

Žádná krize.Šašci od koryt dobrovolně nepůjdou.

jsem.tu.taky ( 19. listopadu 2012 20:44 )

Turecká šavle je proti nirovná. Píka je tak křivá, že nelze jí k něčemu snad ani přirovnat. Všimli jste si, jak Píka pěkně tloustne, jak má už nadutý obličej

zadnice ( 19. listopadu 2012 10:55 )

Ta Karolína je opravdu, ale opravdu Píka a děsná, jinak křivá jak turecká šavle!!!

arcaben ( 19. listopadu 2012 08:56 )

Čemu se píka diví,jednak se do vlády protáhli lstí a navíc svůj úkol pro vládu splnili-vláda i díky její pofidérní straně LIDEM nepadla a teď můžou jít,vláda je už nepotřebuje ke svým osobním kšeftíkům..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa