Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Lessyho obrana: Nejsem gauner, staral jsem se o syna, který boural na motorce

Autor: ČTK, simao - 
6. září 2012
17:08

Hrozí mu vězení, sesazený šéf policie Petr Lessy se však brání - v době zločinu, ze kterého byl obviněn, prý vůbec nebyl v Praze, ale měl dovolenou, aby se mohl postarat o zraněného syna. Lessy junior totiž loni v září údajně havaroval na motorce.

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila sesazeného šéfa policie Petra Lessyho ze zneužití pravomoci veřejného činitele a také z pomluvy. 

Přesně před rokem, 6. září 2011, měl Lessy podle inspekce předat své tiskové mluvčí Pavle Kopecké dokumenty, očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka.

Lessy: Vyrazil prý za zraněným synem

Lessy se však hájí, že loni v tu dobu, konkrétně 6. a 7. září, čerpal dovolenou. Neužíval si však volna v nějaké slunné destinaci, ale vyrazil do Ostravy za synem Viktorem, který boural 5. září na motorce.

S tímto odhalením přišel dnes Lessyho advokát Tomáš Sokol. Podle něj nejprve Lessy zajišťoval odvoz poškozeného motocyklu, aby pak vyrazil pro syna do Fakultní nemocnice v Ostravě a převezl potomka domů. 

"Základní je to, že pan Lessy nebyl vůbec vyslechnut předtím, než mu bylo sděleno obvinění, aby se ho zeptali, co dělal 6. září 2011. Z toho vyplývá to druhé, že ani kdyby chtěl, nemohl udělat to, co je tvrzeno," dodalLessyho advokát. Žádost o Lessyho dovolenou přitom podepsal sám ministr Kubice.

Tejc (ČSSD): Ministr Kubice už by měl mít sbaleno

Podle opozičních stran bylo Lessyho odvolání z funkce policejního prezidenta účelové. ČSSD a Věci veřejné (VV) proto opětovně vyzvaly ministra vnitra Jana Kubiceho k odchodu z funkce.

Předseda VV Radek John označil celý Lessyho případ za blamáž, během které ani nevyslechli hlavního podezřelého.

Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc pak ministrovi Kubicemu připomněl jeho slib, že odstoupí v případě, že se prokáže Lessyho odvolání jako účelové.

"Jsem přesvědčen, že pan ministr Kubice touhle dobou by měl mít již sbaleno, měl by v této chvíli odcházet z ministerstva po podání rezignace, protože teď se ukazuje, že celá ta věc od počátku byla podivná, ale především nepravdivá," řekl Tejc.

Kubiceho dobrovolný konec však zatím příliš pravděpodobný není. Jisté však je, že kolem Lessyho obvinění panují nadále nejasnosti...

gogo ( 7. září 2012 06:40 )

Kdo chce psa bít, vždy si hůl najde... To je jedno pravdivé přísloví. A druhé, které se hodí do naší politické arény, zní : Mnoho psů, zajícova smrt...

gogo ( 7. září 2012 06:38 )

Nesouhlasím. Asi rád posloucháte písničky Jana Wericha... Znám řadu lidí nuzně oblečených, kteří svými vědomostmi a charakterem vysoce ční nad jmenované politiky...

gogo ( 7. září 2012 06:35 )

gevi ( 6. září 2012 20:31 )

Vlastnosti a povaha člověka se prakticky vždycky dají odhadnout ze vzhledu. Člověk, který pracuje s lidmi, vidí "na první pohled", že třeba Nečas nebo Sobotka jsou slaboši, kteří ze sebe dělají rozhodné chlapáky, že Kubice je krajně nevěrohodný. Ovšem to Lessy taky. Nevěřil bych na sto procent ani jednomu.

arcaben ( 6. září 2012 18:30 )

Já ti napíšu taky něco na canc papíru a svorně budeme tvrdit,že Julča od vedle upsala duši ďáblu!!Bóže ty to vidíš..

Zobrazit celou diskusi