Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nový policejní šéf Červíček: Žije s poslankyní za ODS, ministrovi to nevadí

Autor: ČTK, simao - 
30. srpna 2012
07:02

Martin Červíček povýšil - namísto náměstka policejního prezidenta Lessyho se stal po dnešním převratu šéfem policie. A ministr Kubice v něm vidí záruku stability policejního sboru. Nevadí mu přitom ani to, že Červíček "randí" s členkou ODS Janou Černochovou a sem tam si vyrazí na nějakou tu oslavu s politiky a lobbisty.

Policejní prezident Petr Lessy si sbalil kufry a opustil horké křeslo šéfa policie. Ihned ho v něm nahradil jeho náměstek Martin Červíček, jak novináře informoval ministr vnitra Jan Kubice.

Nebylo na co čekat, ačkoliv blesková změna překvapila i některé politiky, včetně prezidenta Klause, nebo Kateřiny Peake, která v čele své strany LIDEM začala váhat, zda bude dál hlasovat spolu s Nečasovou vládou.

"Vrátili jsme se do politického výběru policejního prezidenta," hřímal předseda VV a exministr vnitra Radek John.

Dosazení Červíčka: Akce kulový blesk

Lessy skončil v čele policie oficiálně kvůli trestnímu stíhání - čelí obvinění z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby, za což mu hrozí až 3 roky vězení! Odvolání proběhlo na dálku, Lessy byl na nemocenské ve Frýdku-Místku.

Neoficiálně se však šušká o tom, že si udělal mocné nepřátele - Kubiceho, premiéra nečase i ministra Kalouska, který ho ostatně relativně nedávno posílal "šlapat chodník na Ostravsko".

Na Lessyho místo se vyšplhal jeho dosavadní náměstek pro trestní řízení Martin Červíček (40). Podle Kubiceho se prý mimo jiné zasloužil o to, že se v poslední době začalo vyšetřovat mnoho dříve stagnujících korupčních kauz. "Chci záruku, aby policie mohla i nadále nezávisle vyšetřovat," uvedl ministr.

Červíček s přítelkyní: Dýchánek s politiky a lobbisty

Červíček prý touto zárukou je. Kubice proto nevidí problém ani v tom, že nový policejní šéf žije s poslankyní za ODS Janou Černochovou.

To ostatně musel již dříve vysvětlovat svým nadřízeným - poté, co Červíčka Blesk nachytal, jak rozjařený opouští s partnerkou narozeninovou oslavu jiného člena ODS, Zdeňka Zajíčka, který shodou okolností působil jako náměstek někdejšího ministra vnitra "Íčka" Langera. 

Červíčkova milá navíc v současnosti zasedá v podvýboru ODS pro reformu policie. Červíček si přitom již včera sezval na poradu krajské ředitele a šéfy celostátních útvarů. Měl by také fungovat tak trochu jako krizový manažer - je na něm, aby se vypořádal se seškrtaným rozpočtem pro policii.

"Jeho prioritní snahou je zajistit organizační a ekonomickou stabilizaci sboru," potvrdila pro LN policejní mluvčí Andrea Zoulová. Předpoklady pro to údajně má.

Kdo je Martin Červíček, nový šéf policie?

• Vystudoval Policejní akademii v Praze a sociální pedagogiku na Univerzitě v Hradci Králové

• Hodnost - plukovník, policistou je od roku 1990

• Předchozí zaměstnání - stál v čele okresní kriminálky v Náchodě, celorepublikové dopravní policie, ale také Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy

• Lessyho náměstkem se stal v březnu 2011, jako o možném nástupci se o něm mluvilo již loni při předchozích sporech mezi policejním prezidentem a ministrem vnitra. Již tehdy Kubice Červíčka chválil.

• Má bezpečnostní prověrku na stupni "Tajné".

• V soutěži Policista roku 2009 získal první místo v kategorii manažer roku.

• Jeho životní partnerkou je poslankyně a bývalá starostka Prahy 2 Jana Černochová (ODS).

• Loni v květnu Blesk Červíčka přistihl na narozeninové oslavě náměstka ministra financí Zdeňka Zajíčka (ODS). Červíčkovou přítomností na akci, kde se to hemžilo politickými prominenty, byznysmeny a lobbisty, se zabýval i policejní prezident Petr Lessy. Podle Lessyho Červíček tehdy neporušil zákon ani etický kodex policie. "Nepřijde mi to však normální ani standardní," uvedl tehdy Lessy.

jity ( 30. srpna 2012 13:02 )

Nachmelenej to možná také, ale mě to přijde, že nemá zuby. Že by ho nutila paní Šmuclerová aby se také usmál, jako to chtěla na té bezzubé soutěžící. Přijde mi, že celej pan Kubice šišlá, mohl by jít do party s Tachecí.

fidik313 ( 30. srpna 2012 12:38 )

Nechápu proč byl policejní prezident vybrán tak honem a bez výběrového řízení.Také nechápu proč ministr vnitra jde hovořit do televize a trochu mu tam neupraví vizáž .NEoholenej Neostříhanej a ještě snad včera trochu nachmelenej mi tak připadal.Ma taxikáři a vekslákovi se to sneslo,ale na ministovi vnitra neee!!!!!!Fakt pořád vypadá jak bezdomovec

keanwood ( 30. srpna 2012 11:53 )

tohle volá přímo po násilné revoluci.A ne cinkat klíči, ale palcátem,řemdichem,cepem,vidlemi.Husité,probuďte se.Policie se určitě přidá.Cítí totiž,že jinak z nich bude banda ustrašených bab a kancelářských krys,a bude je nenávidět celý národ.

evelajn3 ( 30. srpna 2012 11:50 )

ale ty jsi chytrolín ty asi nemáš ženskou a mydlíš si to rukama a nebo se ti tlačí semeno na mozek

keanwood ( 30. srpna 2012 11:46 )

jenže právě přes ni bude vydírat červíčka Červíčka.Nepovolíš ?Nedostaneš.Tohle je střet zájmů jako prase...

Zobrazit celou diskusi