Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ministr Kubice odstřelil Lessyho a tvrdí: Jestli to bylo účelové, odstoupím

Autor: ČTK, simao, puk - 
30. srpna 2012
09:55

Odvolal policejního šéfa Lessyho, se kterým byl dlouhodobě ve při. A dostal se pod pořádný tlak. Ministr vnitra Kubice na to však reaguje po svém - nabídl svou hlavu v případě, že se prokáže účelovost tohoto kroku.

Jsou to hrdinská slova, k jejich naplnění však pravděpodobně nedojde. "Pokud by se prokázalo, že odvolání policejního prezidenta Lessyho bylo účelové, ve vteřině odstoupím. Ale obvinění z účelovosti odmítám," řekl včera ministr vnitra Kubice.

Po jeho odchodu volá především opozice. K odstoupení vyzval ministra třeba předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Za Lessyho se již dříve postavila Unie bezpečnostních sborů. Policisté pro svého prezidenta dokonce podepisovali petici. A chystali protestní akci Upír - v den říjnových krajských voleb měl velký počet uniformovaných mužů zákona opustit službu a jít darovat krev.

To se však konat nebude. Předseda unie Zdeněk Buřič to zdůvodnil obavou ze služebních postihů. "Já sám jsem dnes dostal několik sms zpráv, že po Lessym jsme na řadě já. Místo protestní akce Upír proto přichystáme trestněprávní kroky," sdělil v ČT.

Nový policejní šéf Červíček se proto chce ve čtvrtek setkat s policejními odboráři setkat a celou věc prošetřit.

Rok a půl ve válce

„Jsem už jen občan Lessy," nechal se slyšet po svém odvolání Lessy. "S celou věcí bytostně nesouhlasím a budu se bránit právní cestou," dodal. Svou záležitost je tak odhodlaný hnát k soudu a vyhrožuje, že se vrátí, i když to bude mít set sakramentsky těžké...

Do funkce si ho vybral Kubiceho předchůdce Radek John. A to zřejmě na žádost faktického šéfa VV Víta Bárty. Kubice přitom nevyužil šanci zbavit se Lessyho, když mu po jeho nástupu do čela rezortu v dubnu 2011 Lessy sám rezignaci nabídl. A dlouho si za to drbal hlavu.

Duben 2011 – Lessy nabídl svou rezignaci ministru vnitra poté, co Kubice nově nastoupil do funkce

Listopad 2011 - Kubice vyzval Lessyho k rezignaci kvůli rozdílným názorům na reformu policie, ale za pár dní se udobřili

Leden 2012 - Ministr zahájil kárné řízení s Lessym kvůli pomluvě důstojníků z vedení zlínské policie

Leden 2012 - Kubice předal inspekci případ odměn, které policejní prezident Petr Lessy udělil policejním šéfům

Duben 2012 – Kubice zadal vypracovat zprávu o tom, jak proběhlo jmenování prezidenta do funkce, přičemž doufal, že by bylo možné celý akt zrušit

Červenec 2012 – Kubice informoval média, že Lessy v září sám odejde, to ale Lessy popřel

Srpen 2012 – Lessy řekl, že ho Kubice vydíráním nutí k odchodu a Kubice to dal řešit inspekci

Srpen 2012 – V nových kázeňských řízeních vyčetl Kubice Lessymu například to, že není ve službě dostatečně zdvořilý

Názor experta: Budeme mít dva šéfy policie?

Andor Šándor, bezpečnostní expert:

"Bez ohledu na to, kdo je v celé kauze vinen a kdo nevinen, považuji záležitost mezi policejním prezidentem Petrem Lessym a ministrem vnitra Janem Kubicem za velmi nedůstojnou. V žádném případě by si neměli vyměňovat názory přes média.

Jakou asi může mít policejní prezident autoritu mezi podřízenými? Ani Lessy neměl ventilovat své problémy s ministrem přes média. Vidím to celé jako poškozování dobrého jména jak ministerstva vnitra, tak policie. Už dávno měl někdo do těchto debat zasáhnout a ukončit je.

Druhá věc je, co by se stalo, kdyby soud rozhodl, že byl Lessy odvolán nezákonně. Mohli bychom se dočkat toho, že bychom jednou měli dva policejní prezidenty."

liwa ( 1. září 2012 21:51 )

Konečně se udělalo jasno,kdo je v tomto pimprlovém divadle principálem a hlavním loutkovodičem.Kalousek jasně sdělil přes media,že pokud se někdo bude zabývat jeho bytostními kauzami půjde od válu a bude "odstíhán" a drží slovo.Toto je pouze začátek.Kalousek vodí na ocelových lanech Nečase a ten ví,že přetržení buď jediného pouta k jeho loutkovodiči znamená jeho konec.Přitom každý politik na celostátní,krajské i obecní úrovni má svého loutkovodiče ze zločineckého prostředí konstatováno BIS.Nečas je hrdým loutkovodičem jakési kreatury názvem kubice a charismatem bezdomovce vylézajícího za kuropění z kontejneru.Ovšem jeho vizáž je zaviněna lety strávenými na konci zažívacího traktu živočicha zvaného Íčko.V tomto vysoce toxickém prostředí kuli pikle s dalšími červy,červíčky a jinými cizopasníky a jsou poznamenáni vysoce vyhrnutým obočím upadlými očními víky vlivem patologického vulkanizmu hostitele.Živočich zvaný Íčko je přitom Olgoj Chorchoj.

dsmann ( 30. srpna 2012 22:56 )

Si hraješ na vědmu?

dsmann ( 30. srpna 2012 21:37 )

GIBS ve středu dopoledne obvinila policejního prezidenta Petra Lessyho z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby a trestného činu pomluvy. Co k tomu Lessy účelově plácá neni podstatné. Při náhlém odvolání z takové funkce je standartním postupem dočasné jmenování zástuce odvolané osoby na její místo. Pokud by se obvinění osoby prokázalo jako oprávněné, bylo by po zákonně lhůtě vypsáno výběrové řízení. Pokud by se prokázala neoprávněnost obvinění, odvolaná osoba se může vrátit do své funkce.

8bc5 ( 30. srpna 2012 19:37 )

Chlape,Vy budete modrý jako obloha,anebo přítel Kubiceho.

8bc5 ( 30. srpna 2012 19:35 )

Z jakých trest.činů?? Co to blábolite za blbosti ???Lessy včerá v při dotazu zda je obviněný jednoznačně odpověděl,že nic neobdržel.Vám to připadá ok. ihned funkci Lessyho obsadit Červíčkem bez výběr,řízení.

Zobrazit celou diskusi