Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chlapec (9) zdědil dluhy po otci: Hrozí mu exekuce!

Marek (9, vpravo) zdědil po otci dluhy, jeho mámě hrozí exekuce (na fotce je chlapec ještě s malou sestřičkou Ginetkou)
Marek (9, vpravo) zdědil po otci dluhy, jeho mámě hrozí exekuce (na fotce je chlapec ještě s malou sestřičkou Ginetkou)  (Autor: Foto Blesk - Jan Doležal)
Autor: Jan Doležal, Helena Lacinová - 
28. srpna 2012
07:49

Marek Suchý (9) zdědil po svém otci nejenom dva byty, ale i dluhy. Protože však nezdědil hotové peníze, jeho matka musí byty prodat. Jako samoživitelka, která se stará o dvě nezletilé děti, nemá z čeho platit nájmy a nemůže zaplatit ani dluh, který její bývalý partner synovi zanechal.

Markův otec před dvěma lety tragicky zahynul. Chlapec po něm zdědil dva družstevní byty v Teplicích, jejichž celková hodnota je 295 tisíc korun. Kromě nich hoch zdědil ale také dluhy 95 tisíc a po dobu dědického řízení ještě navíc vznikl dluh na jednom družstevním bytu.

„Znamená to, že Marek musí zaplatit pohledávky ve výši poloviny celé hodnoty dědictví a další náklady. Dohromady to dělá asi 200 000 korun,“ popisuje chlapcova matka Gineta Suchá (37) nepříjemnou situaci, kvůli které hrozí jejímu synovi, potažmo jí, exekuce.

Z mateřské splácet nemůže

Paní Suchá musí okamžitě začít platit nájmy obou bytů a k tomu alespoň nějakou splátku každému z věřitelů.

„Jsem na mateřské a prostě na to nemám. Pokud nebudu platit nájem po dobu tří měsíců, bytové družstvo mého syna vyloučí a byt mu vezme. V ten moment budu já jednak v dluhové pasti, protože nebude co prodat, abych mohla dluhy vrátit, ale navíc mě budou trestně stíhat za to, že jsem o synův majetek přišla. Jsem úplně bezradná,“ zoufá si nešťastná žena.

Na bytovém družstvu Krušnohor musela podepsat uznání dluhu a splátkový kalendář, jinak by prý nedostala nájemní smlouvu na jeden z bytů.

„Přestože jsem se jim snažila vysvětlit, že jsem na mateřské, vůbec je to nezajímá. Pohrozili mi, že jestli nezaplatím jediný nájem nebo jedinou splátku, budou vyžadovat zaplacení celého dluhu, tedy 50 000 korun, najednou. A já jsem již první nájem nezaplatila,“ tvrdí zoufalá žena.

Družstvo: Odpustili jsme jí dluhy

„Myslím, že paní Suché vycházíme vstříc maximálně. Odpustili jsme jí penále z dluhu, když po dva roky probíhalo dědické řízení,“ uvedla Ivana Dajtlová z Bytového družstva Krušnohor Teplice s tím, že ženě ustoupili v dalších věcech. „Přistoupili jsme na nízkou splátku, aby mohla platit řádný nájem, a čekáme, kdy pošle nějakou korunu,“ dodala úřednice.

Lucka470 ( 24. listopadu 2020 16:58 )

Tohle je strašné. Ráda bych pomohla alespoň tím, že doporučím advokátní firmu, u které jsem řešila věci ohledně dědictví http­s://ww­w.ci­kr.cz­/sluz­by/de­dicke-pravo/ snad to pomůže.

satanklaus ( 29. srpna 2012 18:12 )

Pani tak chytrá kupodivu je. Případ dědictví jejího syna už je pomocí právníků zákonně vyřešen v jeho prospěch . Vlastně tomu tak bylo už v době otištění tohoto článku, jak jsem z jiných zdělovacích prostředků právě zjistil. Ovšem to už je zpráva která se bulváru do krámu nehodí.... Pani odmítá jakékoliv peníze, jakoukoliv sbírku od čtenářů.... Pouze chtěla ukázat do jaké situace se člověk může dostat a jak z toho ven.... Bohužel bulvár z toho udělal frašku, která zcela zastínila původní záměr....

ixtlil ( 29. srpna 2012 16:52 )

Dobrý den , je to celé vlastně dost absurdní, , to co otec dlužil , mělo být vlastně pro toho kluka , tedy výživné , takže alis kluk zdědil dlužné výživné pro sebe samého, neboli je to bizardní situace, on nezdědil dluhy, které by spočívaly v tom ,že by měl jako platit cizím oprávněným (osobám) , ale sám sobě a to není pak žádný dluh , to je již na věčné časy nikdy nespokojená potřeba a z podstaty věci to nemůže být dluh. Nemůže být povinnost platit sám sobě, tj. nemůže být, aby povinná a oprávněná ooba byla jedno a totéž, to pak není dluh . A to , co nastalo po úmrtí otce, tak již nejsou otcovo dluhy, protože z principu věci, mrtvý již žádné úkony činit nemůže a proto ani dluhy , ty nastaly liknavým postupem blbů na notářské firmě a družstvu . Takže to jen družstvo se chce napakovat na nijak neužívaném bytě , v cikánské lokalitě těžko prodejné. Kdyby je družstvu vrátili, ty byty, dostanou tak maximálně 60 000 za jeden .

aluman ( 29. srpna 2012 16:48 )

satanáši, klaním se a tleskám Stručné, jasné, přesné, výstižné. Sám ixtlil svojí reakcí potvrdil každá tvé slovo. Ona už ta jeho odpověď kudlance byla na pozvracení  

ixtlil ( 29. srpna 2012 16:30 )

Nesmysly píšeš ty, a neschopný porozumnět věci rověž jsi neschopen ty. Na rozdíl od tebe úředním blbům nevěřím a navíc, jaký je to úředník , nějaká baba na družstvě, mají to jako trafiku, mají tedy držet hubu a být rády,že nejsou n úp, kam jinak tato morálně zdegenerovaná veteš patří .Na rozdíl od tebe já dokáži přežít všude, ale ty jako dementek potřebuješ úřední postupy, ,možná že dle nich i souložíš, šašku. A nemel, že jsem asociál, to jsou právě ti zblblí levicov intoši, jako ty, co melou o úřeních postupceh, , na rozdíl od tebe jsem pomoh hodně lidem i bez debilních postupů tvé pokleslé provenience, "sociální " šmejde.

Zobrazit celou diskusi