Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Táta tří dětí: Oběsil se kvůli exekuci?

Autor: Helena Lacinová - 
2. srpna 2012
05:00

Hlavu do oprátky strčil nezaměstnaný muž (†35) z Jirkova. Sám měl dluhy, ale prý nevěděl o dalších, které měla jeho nová partnerka (32), s níž má syna (2). Kvůli těm přišel do jejich bytu exekutor. Muž zpanikařil a oběsil se. Z předchozího vztahu má další dvě děti, které zůstanou bez otce.

Muž se k sebevraždě rozhodl zřejmě ve zkratu. Právě se s partnerkou stěhoval do nového bytu. Když však přišel z práce ještě do starého bytu, našel všechno polepené od exekutora. „Neunesl to. Dělal si hlavu ze svých vlastních dluhů a o těch partnerčiných vůbec nevěděl. Nesplácela je, ani mu o nich neřekla,“ řekla známá rodiny.

Muž ještě před svým zoufalým rozhodnutím partnerce zavolal do nového bytu a rozloučil se s ní. Když se mu pak nemohla dovolat, rozjela se do starého bytu, kde ho našla viset v pokoji. Přivolala pomoc a poté se zhroutila. „Cizí zavinění jsme vyloučili,“ řekla policejní mluvčí Marie Pivková.

„Peníze domů nosil. Chodil po brigádách. U nás dělal byt, když jsme vyhořeli. Byl pracovitý,“ řekla o mrtvém rodinná známá.

V regionu se stálá práce shání těžko. Na Chomutovsku se o jedno místo uchází 22 nezaměstnaných. Podle psychiatričky Džamily Stehlíkové finančních sebevražd stále přibývá, a to i v jiných zemích.

Jsou dva typy lidí s dluhy. Ti supermani, kterým je to jedno, a pak ti druzí. Mají pocit, že dokud dluh nesplatí, nemohou být šťastni. Muži finanční sebevraždy páchají častěji. Berou to jako selhání živitele rodiny, ostudu před dětmi a ostatními,“ vyjmenovala příčiny Stehlíková. „O těchto případech se má psát. Jsou varující,“ prohlásila.

Smrtí se dluhy nemažou, dědí se

Co se stane, když dlužník zemře? Pokračuje exekuce? „V těchto případech bude vždy záležet na výsledku dědického řízení. Pokud byl dlužník nemajetný, bude dědické řízení skončeno pro nemajetnost zemřelého a následně bude zastavena i exekuce,“ říká Petra Báčová, mluvčí Exekutorské komory ČR. To ale neznamená, že dluh bude smazán. Je na věřiteli, jak s ním naloží, a ve většině případů jej bude vymáhat po příbuzných. Umožňuje mu to totiž zákon. Ten stanoví, že se dluhy dědí stejně jako majetek. Dnešní koncepce přechodu dluhů však ukládá dědici hradit dluhy pouze do výše nabytého dědictví, to by se ale mělo změnit s novelou občanského zákoníku (od 1. ledna 2014). Nechcete-li hradit dluhy po zemřelém, obvykle jedinou možností je vzdát se dědictví. Tím se ale vzdáte také veškerého zděděného majetku.

Jak se vyrovnat s exekucí

Hlavní dvě rady jsou: Plaťte své dluhy včas a nestrkejte před exekutory hlavu do písku. Pokud se nezdržujete na adrese trvalého bydliště, nechte si do Centrálního evidence obyvatel zapsat doručovací adresu na obecním úřadě, aby se nemohlo stát, že se o exekuci vůbec nedozvíte. Nahlédnout můžete i do Centrální evidence exekucí www.ceecr.cz (za poplatek 50 Kč) nebo navštívit okresní soud v místě trvalého bydliště. Jakmile se dozvíte, že probíhá exekuční řízení, kontaktujte exekutora. Kontakt najdete na stránkách Exekutorské komory www.ekcr.cz, kde je seznam všech soudních exekutorů. Pro rady můžete jít také do bezplatné exekutorské právní poradny v Praze, Brně a Plzni. Je nutné se telefonicky objednat na čísle 545 212 285.

pinanda ( 11. října 2012 18:34 )

POlicie napise, ze se nekdo zabil, protoze se posral a vy tomu uverite. Jste strasne zvedavi a na hlavy jebnuti. POlovina z vas co tu pise ho ani neznala, ale pise jak by byli nejlepsi kamosi. ja ho neznala, ale proto taky nepisu tady slohovky a uvahy jak vy. Jde videt, ze se hodne nudite a nemate co delat, ze se vyzivate v cizi smrti bezcitni kreteni. Az vam nekdo umre a bude se o tom psat v novinach a na internetu, uvidite jake to je krysy;]]

emma.mannova ( 5. září 2012 15:29 )

Je mi to strašne ľúto čo sa stalo a preto by sme v dnešnej dobe mali byť pripravení na všetko.Aj my máme rôzne splátky a nevieme či nenastane situácia že to nebudeme mocť splácať, ľudia si berú veci na dlh a k tomu požičky a hypotéky. Osobne by som si nepožičiavala na dovolenky a podobné veci ale keď chceme mať niejaké dôstojné bývanie a auto tak si jednoducho požičiať v banke musíme.Preto sme sa chceli chrániť vopred a aj svoju rodinu. Dostali sme odporúčanie na jednu firmu ktorá pomáha s podobnými prípadmi.Je to hrozné dostať sa kôli takýmto veciam a dočasnej platovej neschopnosti do dlhov a problémov. Vyriešili sme to na základe práví ochrany majetku www.pravniochranamajetku.cz. Ak by nikto chcel poradiť tak nech sa mi ozve na mail a možem poradiť.Človek si nikdy nie je istý a preto by mal byť o krok napred. emma.mannova@seznam.cz

ivuska1 ( 4. srpna 2012 21:08 )

ivuska1 ( 4. srpna 2012 21:04 )

souhlas

ivuska1 ( 4. srpna 2012 21:02 )

Zobrazit celou diskusi