Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Razie v Dopravním podniku! 30 policistů prohledává kanceláře

Autor: ČTK - 
17. srpna 2012
10:10

Do pražského Dopravního podniku dnes vtrhla protikorupční policie. Zamířila na právní oddělení, oddělení marketingu, IT i k současné šéfce podniku Magdaleně Češkové.

Kriminalisté spolu se členy organizace Transparency International obsadili budovu zhruba od půl deváté ráno. „Kolegové byli požádáni, aby opustili kanceláře, ty jsou nyní hlídány, aby se tamnaši pracovníci nepohybovali volně,“ uvedla Češková

V Dopravním podniku jsou asi tři desítky policistů. Podle zákulisních informací souvisí zátah s trestními oznámeními ředitele Vladimíra Licha, která v minulých dnech podal. Licha ve čtvrtek odvolalo představenstvo.

Zátah po odvolání

„Policie na místě provádí úkony trestního řízení,“ řekl šéf protikorupční policie Tomáš Martinec s tím, že další podrobnosti nemůže sdělit. Podnik ve středu podal trestní oznámení na několik lidí, kteří v minulosti podepsali nevýhodné smlouvy. Podezírá je ze spáchání trestných činů podvodu, pletichy při zadávání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Politické spory v pozadí?

Podle neoficiálních informací z podniku by akce mohla trvat do večerních hodin. Policisté údajně zasahují v účtárně a v oddělení, které má na starosti vypisování veřejných zakázek. Asi desítku velkých zakázek z minulosti nechal podnik letos prověřit, prověrka ukázala na jejich nevýhodnost a předražení. Kvůli tomu podnik ve středu podal trestní oznámení na několik lidí, kteří v minulosti nevýhodné smlouvy podepsali. Podezírá je ze spáchání trestných činů podvodu, pletichy při zadávání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Lich, který byl do podniku dosazen bez výběrového řízení, se proti výtkám ohradil, podle něj jde o útok na primátora Bohuslava Svobodu. Za odvoláním Liche by zřejmě mohly být i některé politické spory.

dafadaf ( 17. srpna 2012 18:46 )

Cau

budybad ( 17. srpna 2012 18:20 )

A jako obycejne pozde! Kmotri uz vsechno uklidili, nic se nenajde, maximalne nejaky maly ucetni pujde za katr a kmotri pojedou na K2

abvydavatelstvi ( 17. srpna 2012 18:05 )

Tam už měli udělat kontrolu dávno .... hospodaříli si tam jako na svém .... když člověk přišel s dobrým nápadem tak ho smetli se stolu .... nechápu tu lidskou chamtivost ... to je snad národní sport že když se někdo dostane do vedoucí funkce tak hned krást ....

kukuku ( 17. srpna 2012 11:32 )

Já jsem noviny neměl v ruce několik týdnů. Máš nápady jako malý Jarda. Zbytek nicku je číslo, do kolika umíš napočítat ?

jarda304 ( 17. srpna 2012 11:21 )

to jsi si přečetl v novinách, viď

Zobrazit celou diskusi