Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šílenec střílel v kostele: 6 mrtvých, střelce zabil policista

Autor: simao, ČTK - 
6. srpna 2012
08:20

Sedm mrtvých (včetně útočníka) a tři těžce zranění - taková je bilance další tragické střelby v USA, kterou rozpoutal zatím neznámý střelec v Oak Creek na břehu Michiganského jezera. Motiv činu i i identitu střelce policie prověřuje, napovědět ji však může místo masakru - chrám převážně indických přistěhovalců.

Celkem sedm mrtvých si vyžádala střelba v náboženském chrámu v Oak Creek nedaleko města Milwaukee (stát Wisconsin). Několik dalších lidí utrpělo zranění, tři lidé jsou v kritické stavu, včetně jednoho ze zasahujících policistů.

Nedlouho poté, co Amerikou otřásl útok v kině při premiéře filmu Batman, tak došlo k dalšímu masakru. Podle policie byl útok i tentokrát dílem jednoho člověka.

Dle svědků šlo o zhruba čtyřicetiletého bělocha. Zabil čtyři lidi uvnitř budovy a dva před ní. Poté šílence jeden z policistů zastřelil. V době masakru byla v chrámu Sikhů asi stovka lidí vesměs indického původu.

Prezident Obama je hluboce zarmoucen

Komunita Sikhů má ve Spojených státech amerických až půl milionu členů. Jde o vyznavače sikhismu, náboženského učení, pocházejícího z Indie. Postavení této skupiny však výrazně zkomplikovalo 11. září 2001 - Sikhy začali Američané zaměňovat za muslimy...

Prezident Barack Obama opět smutní, nad další tragickou událostí v USA vyjádřil hluboký zármutek.

"Naše srdce jsou s rodinami a přáteli těch, kteří byli zabiti či zraněni," uvedl Obama ve svém prohlášení, které vydal v Bílém domě. "Zatímco truchlíme nad touto ztrátou, která se stala v místě pobožností, připomínáme si, jak moc naše země byla obohacena Sikhy, kteří jsou součástí naší širší americké rodiny," dodal prezident.

ivoadler ( 6. srpna 2012 16:05 )

Já to říkám furt: nechoď do kostela, nechoď do kostela nebo tě někdo zastřelí. V Americe zvlášť.

sakra ( 6. srpna 2012 10:56 )

Ve velmi krátké době to bude i u nás. Zatím vše co je "americké" je u nás kopírováno!!!

abvydavatelstvi ( 6. srpna 2012 09:50 )

Všichni by se už měli zamyslet nad tím kolik násilí se propaguje ať jsou to filmy, pohádky nebo noviny ..... ať se člověk kamkoliv podívá samé násilí ..... z toho musí lidem už zaručeně hrabat ......

Zobrazit celou diskusi