Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Střelec z chrámu Sikhů: Je bývalý voják a neonacista

Autor: Ladislav Leimer - 
7. srpna 2012
13:22

Úřady ve Spojených státech zveřejnily totožnost střelce, který střílel v sikhském chrámu u města Milwaukee. Je jím bývalý voják Wade Michael Page (41), který byl v armádě šest let. Zároveň však byl členem neonacistické kapely End Apathy, jeho čin tak byl pravděpodobně rasově motivován.

Page spustil palbu v neděli v sikhském chrámu u města Milwaukee v americkém státě Wisconsin. Během svého běsnění postřílel šest lidí. Několik dalších lidí při útoku utrpělo zranění a nejméně tři jsou v nemocnici. Vraha na místě zastřelil policista. Jiný policista, který se na místě snažil pomáhat raněným, sám utrpěl několik střelných poranění a je ve vážném stavu. Podle lékařů by ale měl přežít.

Spletl si je s muslimy?

V době masakru byla v chrámu asi stovka lidí vesměs indického původu. Příslušníci sikhské komunity v místě incidentu jsou přesvědčeni, že střelba byla projevem náboženské nesnášenlivosti. Sikhy, kteří nosí na hlavě typické turbany a zdobí je plnovous, si v USA mnozí pletou s muslimy a častují je rasistickými nadávkami. Ve Spojených státech jich žije přes půl milionu.

Z armády ho propustili kvůli prohřešku

Podle tetování na Pageově těle a některých dalších indicií policie usuzuje, že útok byl aktem vnitrostátního terorismu, tedy činem zosnovaným uvnitř USA. Tetování na jeho těle mají přitom převážně neonacistický a rasistický význam. Page v americké armádě působil od dubna 1992 do října 1998. Sloužil v jednotce, která měla na starost psychologické operace, a to nejprve na základně Fort Bliss v Texasu a později na základně Fort Bragg v Severní Karolíně. Z armády byl propuštěn bez poct kvůli nějakému prohřešku. Zatím není známo, kvůli jakému.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi