Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidi do zad střílel naprosto lhostejně, tvrdí obžaloba střelce z Batmana o 142 bodech

Autor: simao, ČTK - 
31. července 2012
09:45

James Holmes (24) má na svědomí denverský masakr a 12 obětí. De facto 13, neboť o víkendu zemřelo v nemocnici nenarozené dítě postřelené matky... Obžaloba na něj nachystala spis o 142 bodech, ve kterých ho viní především z vražd prvního stupně, provedených s naprostou lhostejností.

Tenhle případ vypadá jasně nalinkovaně - James Holmes vraždil, masakr v kině při premiéře filmu "temný rytíř povstal" byl navíc nejhorší od roku 2009, kdy na základně ve Fort Hoodu v Texasu zabil vojenský psychiatr 13 vojáků, ale i civilistů...

Jenže proces se šíleným střelcem z kina nejspíš začne až za rok. Žalobkyně to zdůvodnila složitostí případu. A přitom to vypadá jasné, "jako facka". 

Oběti mu započítali dvakrát: Kvůli lhostejnosti, se kterou střílel lidi do zad

Prokuratura každopádně v pondělí obžalovala Holmese z mnohonásobné vraždy. Policie ho zatkla krátce po činu - poté, co postřílel 12 osob a dalších 58 zranil. Škody na životech mohly být ještě vyšší. Střelci se však naštěstí zasekla puška...

Ve 12 bodech obžaloby byl Holmes obžalován z vraždy prvního stupně a v dalších 12 bodech z vražd spáchaných s mimořádnou lhostejností. Za každou mrtvou oběť tak byl obžalován dvakrát. Celkem čelí 142 bodům obžaloby. Ve zbylých 116 případech jde o spáchání násilného trestného činu, četné pokusy o vraždu a také o držení výbušniny, kterou "podminoval" před očekávanou domovní prohlídkou svůj byt... 

Holmes stanul před soudem podruhé. Poprvé to bylo minulý týden v rámci předběžného slyšení, během kterého působil duchem nepřítomný a místy skutečně opravdu "dost mimo". Do soudní síně dorazil z denverské samovazby, kam byl umístěn i ze strachu o jeho život.

Vlasy má obarvené dočervena, aby se prý podobal postavě Jokera z batmanovských příběhů. A s vyšetřovateli dosud někdejší usměvavý, i když poněkud introvertní úspěšný student, který však v poslední době navštěvoval psychiatričku, nenavázal spolupráci.

krat5 ( 31. července 2012 10:30 )

Nechápu, co chce žalobkyně celý rok ještě zkoumat? Vždyť je to jasné jak facka, navíc pozůstalí by určitě uvítali, aby byl potrestán co nejdříve....stejně dostane trest smrti(doufám), nic jiného si nezaslouží.

Zobrazit celou diskusi