Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Romové odmítli opustit ostravské ghetto: Místo toho se ho snaží svépomocí opravit!

Autor: ČTK, lm - 
5. srpna 2012
08:42

Na 25 rodin, tedy asi 180 lidí včetně malých dětí se odmítá odstěhovat z ghetta Přednádraží v Ostravě-Přívoze. O vystěhování do sobotní půlnoci rozhodl stavební úřad, který označil domy kvůli nefunkční kanalizaci a dalším vadám za neobyvatelné. Lidé ale domovy v termínu neopustili, místo toho je opravují.

"Odejdeme jedině tím způsobem, pokud nás vynesou nohama dopředu," řekl Jan Bandy, který je členem nové samosprávy, již si obyvatelé ghetta vytvořili. "Máme víc členů, kteří se dokážou starat o ty, co řádně platí a nedělají problém. Doufáme, že se to udrží a povedeme jiný život, jak se říká, abychom dostali druhou šanci," řekl.

"Lidi se rozhodli brát věci do svých rukou. Rozhodli se tyto staré domy opravit postupně. Jdou dům od domu podle toho, jaké má stavební úřad výtky, a ty se snaží svépomocně odstranit," řekl aktivista Kumar Vishwanathan z občanského sdružení Vzájemné soužití, který obyvatelům ghetta pomáhá. Obyvatelé jsou podle něj stále přesvědčeni o tom, že ne všechny domy v oblasti jsou nebezpečné a pět nebo šest by se jich bourat nemuselo.

V noci domy hlídali, aby do nich nikdo nepřišel rabovat. "Ti, co nám dělali problémy, už se většinou odstěhovali. Zůstali tu akorát ti, co žijou řádným životem, řádně platí, starají se o pořádek, starají se o děti, chodí jim do školy a nedělají problémy," řekl Bandy.

Podle informací serveru iDnes.cz měli Romové přeš noc problém s radikály, kteří do areálu ghetta přijeli. Přivolaná policie už je ale nenašla.

Úředníci přijdou do Přednádraží v pondělí zkontrolovat jestli jsou všichni vystěhovaní. Pokud budou obyvatelé stále v domech, rozhodne nejspíš o výkonu soud.

Stavební úřad považuje budovy za neobyvatelné

Vystěhování nařídil v pátek stavební úřad kvůli tomu, že budovy jsou v neobyvatelném stavu. V domech je porouchaná kanalizace, od minulého týdne navíc nájemníkům neteče voda.

Budovy patří firmě Domy Přednádraží podnikatele Oldřicha Roztočila, který je koupil asi před dvěma lety. Chtěl je opravit, avšak to nešlo kvůli nefunkční kanalizaci. Od té doby se řeší, komu vlastně kanalizace patří.

S vystěhováním nesouhlasí ani zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková. Tento krok je podle ní krajním a jen přechodným řešením. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková obvinila město, že situaci dlouho neřešilo. Zástupci Ostravy její kritiku odmítají.

sevilian ( 30. srpna 2012 22:16 )

znám v ostravě jen jednoho ale toho znáte asi všichni ten by si vás koupil i s rodina i vás co tady píšete do diskuze i vás blesku jeho jméno zní lakšmi mittal

bibi-oliver ( 7. srpna 2012 08:59 )

Nevím proč s opravou nezačali dávno,nebo pan majitel určitě dostával dost a přímo od úřadu,ono zazdít sklepy kde je humus to je síla,tak to dělali dříve ale aspon vykopali jámu a až byla plná tak se zahrnula a udělala se další.Pan majitel který tyto domy koupil určitě počítal ,peníze dostanu,domy zpustoší ,zbydou tam jen cihly,ty potom prodám,domy nechám zbourat a parcely výhodně prodám.Musel vidět jak se pustoší jeden dům za druhým a nechalo ho to v klidu.Od státu ale za ubytování dostal dost peněz,proč to úřad neřekne kolik za ty roky dostal?Možná víc než za co to koupil,měl to dobře vypočítané,proč volat demoliční četu ,když nájemníci ,od kterých dostává zaplaceno mu to zbourají zadarmo.

pgga ( 7. srpna 2012 06:59 )

Ale..no tak.. Majitel koupil domy v dobe kdyz uz problemy byly.....tedy domy byly zdevastovane....nicmene...od statu dostaval pridavky na najem (majitel tedy....2/3 prispevku na najemne)...1/3 jde cikanum. To i v dobe kdy tyto domy byly ve stavu jakem byly.........po nejakou dobu..nez nekdo prisel na "TO"...ze se tam bydlet neda...tedy..stat na to nebude platit Takze....cikani nicili po dlouhou dobu kde bydli...ALE..majitel za to hrabal velke penize...dalsi otazka?

pgga ( 6. srpna 2012 01:59 )

omluvam se..ale chyba je v Blesk CZ..ze to tady naskakuje nekolikrat

pgga ( 6. srpna 2012 01:54 )

Takze kde je CHYBA?....Soukromy majitel koupil tyto domy i po techto problemech...proc?...protoze inkasoval od statu velke penize...za pridavky na bydleni! Tedy jednalo se mu o zisk..tot vse....otazkou je: jak mohl Cesky stat VYPLACET i za danych podminek?....Nechapu vubec Ceske "zakony" Pokud je nekdo majitel a najemnik..nici zamerne jeho vlastnictvi...ma 30 dni vypoved(tady i kratsi..za pomoci policie)...pokud neplati najem...vypoved...nezaplati elektriku..vypne se....takze jak to tak ctu...delaji TO..co jim Cesky stat a zakony bohuzel dovoli..a majitel domu take

Zobrazit celou diskusi