Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ministru Blažkovi hrozí trestní stíhání: Kvůli kauze Diag Human

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
31. července 2012
16:57

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se mohl dopustit několika trestných činů včetně podvodu. Podle organizace Acta non verba se to mělo stát v době, kdy zastupoval Českou republiku v kauze Diag Human.

Ředitel Acta non verba Vojtěch Razima a publicista Jan Urban také řekli, že společnost ministra vyzvala k rezignaci. Blažek obvinění odmítá, podle něj Urban dlouhodobě podává trestní oznámení na ty, kteří se snažili hájit zájmy státu.

Blažek podle organizace převzal zastupování státu ve sporu s firmou, která požaduje od Česka miliardy kvůli údajně zmařenému obchodu s krevní plazmou, v roce 2002. Bylo to těsně před schválením zákona o Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, který v takovýchto případech zakazuje zastoupení státu advokátem. Tehdejší ministr zdravotnictví Bohumil Fišer přizval podle Acta non verba Blažka na doporučení advokáta Zdeňka Koudelky, aby zajistil v případu nový znalecký posudek.

Urban na svém blogu na Aktuálně.cz uvedl, že současný ministr spravedlnosti zadal posudek firmě, která spolupracovala s ním a jeho manželkou. Zároveň poslal dopis rozhodcům v kauze Diag Human, aby nepoužívali již dříve vypracovaný posudek Radomila Kochánka a Josefa Luňáka. Uvedl, že si ho ministerstvo zdravotnictví nikdy neobjednalo. Na tomto posudku se přitom podle Acta non verba shodly obě strany sporu.

"K posudku znalců, který Urban napadá, je nutné podotknout, že byl pro Českou republiku nejpříznivější a že byl rozhodčím senátem přijat jako důkaz a na rozdíl od dřívějšího posudku šlo o oficiální důkaz podaný se souhlasem tehdejšího ministra zdravotnictví," sdělil ČTK v tiskovém prohlášení Blažek. Dodal, že policisté zatím na základě publicistových oznámení nikdy neshledali, že by se někdo dopustil trestného činu.

Acta non verba podala v dubnu trestní oznámení na advokáta Koudelku, zhruba před třemi týdny ho pak rozšířila i na ministra spravedlnosti. Protikorupční policie se podle jejího mluvčího Jaroslava Ibeheje případem zabývá, oznámení na Blažka ale zatím neobdržela.

mirkazam ( 7. listopadu 2015 13:33 )

Jak se jedná o prachy,tak ten stál v první řadě...ale ostatní napadat,tak na to byl kanón..

mirkazam ( 7. listopadu 2015 13:31 )

Spočítali mu to 40 mega,to se ti zdá málo ??

stanislavhahn ( 1. srpna 2012 08:17 )

Další ryba v síti. V té vládě jsou samé ku..y. (N) (N) (N) (N)

hu11 ( 1. srpna 2012 06:15 )

Kde ho vykopali ?? Že by to byl kamárád a žalovníček Nečase

loft ( 1. srpna 2012 00:37 )

Nevinnej asi úplně nebude, ale největší smolař. "Asi takhle" - nejméně ukrad, ale jako první sedí." Bude-li vůbec po něm sedět ještě někdo !!!

Zobrazit celou diskusi