Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rakousko zabavilo obrazy aneb lokomotiva nestačila

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: evak, Kjos - 
24. května 2011
18:29

Rakousko si od České republiky vybírá neobvyklým způsobem pohledávky. Nejdřív vídeňský soud zablokoval škodováckou lokomotivu, která je už několik dní pod zámkem. Teď byla na žádost firmy Diag Human provedena exekuce tří uměleckých děl, která byla z České republiky zapůjčena!

"Česká republika má nyní čtyři týdny na podání námitek," řekl právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda týdeníku Ekonom. Společnosti Diag Human došla trpělivost ohledně nevyplacené pohledávky v hodnotě 10 miliard korun.

Diag Human chtěla v 90. letech obchodovat v České republice s krevní plazmou. Nakonec ale nebyl obchod uskutečněn a Diag Human se soudil a vyhrál arbitráž. Česká republika ani po třech letech Diag Human nevyplatila. Vídeňský soud, kam až stížnosti doputovaly, se rozhodl pro zabavení tří uměleckých děl - Dvě ženy od Emila Filly, Tanečnice od Vincence Beneše a plastiky Objetí od Otta Gutfrenda. Díla byla zapůjčena do Vídně z Moravské galerie.

Rakousko se pohledávek domáhá nevybíravým způsobem. Před pěti dny ve Vídni Rakušané uzamkli škodováckoku lokomotivu a nehodlají ji vydat, dokud Škoda Transportation neuhradí dluh ve výši okolo 10 milionů korun. Je nutné podotknout, že její vývoj vyšel přibližně na 380 milionů korun...

Dluhy jsou vymáhány podle Newyorské úmluvy, která říká, že o vyrovnání sporů se státem je možné v jakékoliv jiné zemi, jež přijmula dokument. Momentálně je takových států 142. Česká republika teď musí dokázat, že její odvolání proti rozhodnutí arbitráže bylo platné.

bleskplesk ( 25. května 2011 09:54 )

Kauza, která se táhne ještě od dob ministrování Bojara. On má na jejím vzniku svůj podíl, proč stát nevymáhá úhradu po něm?

discovery ( 25. května 2011 07:26 )

Ano, ale okolo Prahy ! Odtud pochází mnoho zla a státní hlouposti !!!

discovery ( 25. května 2011 07:18 )

Tento stát snad v této směšné podobě ani neměl vzniknout.Ať žije císař František Josef I. !!!

discovery ( 25. května 2011 07:13 )

Ano, je to tak !

evolucius ( 25. května 2011 00:31 )

Je to jen další důsledek hospodaření tohoto státu,a jeho odpovědných činitelů...a někdo holt chce,ty prachy,na který má podle špatně nastavených smluv,jasné právo...To byl systém,po nás potopa.

Zobrazit celou diskusi