Robert Micka z Milovic na Nymbursku nemohl dlouho zavadit o zaměstnání. Když mu podnikatel z nedaleké Lysé nad Labem nabídl práci řidiče tatry, myslel, že má vyhráno. Už dřív u něj pracoval a důvěřoval mu. „Nastoupil jsem, a aniž by se mnou sepsal jakoukoli smlouvu, dal mi klíčky od náklaďáku a jel jsem.

V pískovně jsem složil suť a na korbě zůstal namrzlý nějaký materiál,“ vzpomíná Micka. „Vylezl jsem nahoru a lopatou jsem chtěl korbu vyčistit. Když jsem seskakoval dolů, zlomil jsem si nohu. Doktoři zjistili, že mám tříštivou zlomeninu holenní kosti.“ Ještě si nechal naložit štěrk, odvezl ho, kam měl, a vrátil se s náklaďákem do sídla firmy.

„Pak teprve jsem jel k doktorovi. Ten mi dal nohu do sádry a hned mě poslal do nemocnice, kde mě druhý den operovali. Mám v noze dlahu a titanové šrouby,“ řekl muž. Doktoři prý odhadují dobu léčení na 6 až 8 měsíců. „Když jsem to chtěl řešit s podnikatelem, řekl jen, že se mi to mohlo stát úplně někde jinde.

V podstatě se mi vysmál s tím, že finanční vyrovnání se mnou se mu nevyplatí, protože ta moje jedna fůra by ho přišla na 50 tisíc, což nepřichází v úvahu. Od té doby se mnou nekomunikuje, telefon nezvedá a na esemesky nereaguje,“ dodal Micka. Dva měsíce marodění ho už prý přivedly na mizinu.

„Manželka Ilona (44) vydělává 13,5 tisíce měsíčně a musí živit mě i syna Daniela (14). Navíc splácím několik půjček, na nájmu už dlužím 31 tisíc, hrozí mi exekuce a nemám zaplacené ani povinné ručení na auto,“ vypočítal nemocný muž. „Jsem psychicky na dně, a kdybych neměl rodinu, už bych to snad skončil.“

A co na to zaměstnavatel? Jeden den Blesku tvrdil, že se k celé věci nemůže vyjádřit, protože nemá čas. Ani další den ale nebyl sdílnější. „Nechci o ničem mluvit, nashle,“ odsekl do telefonu a zavěsil. Robert Micka chystá na podnikatele žalobu.

Zaměstnavatel porušil zákon

Pokud zaměstnavatel uzavře pracovní smlouvu ústně, poruší tím povinnost uloženou mu zákoníkem práce. „Takové porušení může být z hlediska zákona o inspekci práce považováno za správní delikt na úseku pracovního poměru. Inspektorát práce za to může uložit pokutu až 300 000 korun,“ říká advokát Miloš Holas. Existenci pracovní smlouvy tak bude muset prokázat jiným způsobem (svědci, jízdní doklady atd.).

U soudu má šanci vyhrát

Odborníci, které Blesk s případem seznámil, mají jasno. „Pokud se stal pracovní úraz po nástupu do práce a zaměstnavatel s odkazem na neexistenci pracovní smlouvy odmítá plnit své povinnosti, obraťte se na soud,“ tvrdí pražský advokát Tomáš Mužík. Je však nutné brát v potaz, že poškozený bude muset prokázat, že k nástupu do práce opravdu došlo a že se skutečně jedná o pracovní úraz. Ve většině případů by to však nemělo být nijak složité.