Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nacista Csatáry: Posílal Slováky na smrt, ti teď rozhodnou o jeho zatykači

Autor: Ladislav Leimer, ČTK - 
30. července 2012
16:28

Lászla Csatáry (98) byl nejhledanějším nacistou světa, za druhé světové války poslal na smrt na 15 tisíc slovenských židů. Teď, když nad ním spadla klec a byl dopaden v Maďarsku, bude spravedlnosti zadostiučiněno. O zatykači na Csatáryho totiž rozhodnou sami Slováci.

Csatáry za druhé světové války působil jako šéf maďarské policie v košickém ghettu, jímž prošly tisíce Židů. Část zahynula přímo tam, většina ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Celkem jich zemřelo přes 15 tisíc.

Csatáry po válce uprchl do Kanady. V 90. letech se vrátil zpět do Maďarska. Tam ho vypátrali reportéři britského deníku The Sun a později ho zadržela policie.

Zločiny proti lidskosti popírá

„Bez ohledu na časový odstup platí, že jde o nepromlčitelné zločiny, které nelze omlouvat odvoláváním se na plnění rozkazů. Já osobně mám zájem, aby Csatáry byl vydán na Slovensko a aby nastoupil k výkonu trestu,“ řekl Tomáš Borec, slovenský ministr spravedlnosti.

Csatáry vinu popírá, při své obhajobě prý poukazoval právě na to, že poslouchal rozkazy. Csatáry byl znám svou krutostí, kopal do žen a nutil je v zmrzlé zemi hrabat hlínu holýma rukama.

O rozsudku rozhodne košický soud

Slovenské ministerstvo spravedlnosti postoupilo spis Csatáryho případu košickému soudu, který rozhodne o tom, zda zatykač vydá. Stalo se tak poté, co se na Slovensku našel stejnopis rozsudku, kterým byl Csatáry za válečné zločiny v nepřítomnosti odsouzen československým soudem. Zatím není zřejmé, kdy by soud mohl o zatykači rozhodnout.

kakamilek ( 30. července 2012 19:50 )

Jaký je rozdíl mezi sadistou Csatárym nebo stejně zaměřeným Grebeníčken st?

Lucio1 ( 30. července 2012 18:02 )

Co si tak vzpomínám, tak Slovensko byl fašistický stát., který se chlubil, že má přísnější protižidovské zákony než Němci.,tak o co jde? Zdaleka to tak nebylo všude., např. Bulharsko

jaromirslavik ( 30. července 2012 16:34 )

At si ho slovaci daj na náměsti a ulinčovat ho ! Nic jineho si nezaslouži

Zobrazit celou diskusi