Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel nacista Csatáry: Bestie, která posílala Slováky na smrt

Ve věku nedožitých 99 let zemřel maďarský nacista Csatáry
Ve věku nedožitých 99 let zemřel maďarský nacista Csatáry  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
12. srpna 2013
09:01

Říká se: O mrtvých jen v dobrém. Bestiální povahu maďarskému nacistovi László Csatárymu ale nikdo neodpáře. Nezákonně mučil lidi a posílal je na smrt, byli mezi nimi i Slováci. V tehdejším Československu byl v roce 1948 dokonce odsouzen k smrti v nepřítomnosti. Csatáry zemřel v nedožitých 99 letech v Budapešti.

Podle maďarského listu Bors zemřel Csatáry v sobotu v nemocnici, kde podlehl zápalu plic.

Podle Wiesenthalova centra, které stíhá nacistické zločince, sehrál Csatáry klíčovou roli při deportacích tisíců Židů do tábora smrti v Osvětimi na jaře 1944. Za druhé světové války působil jako šéf maďarské policie v košickém ghettu, odkud byli Židé do tábora smrti posíláni.

Internované Židy Csatáry podle maďarských zdrojů pravidelně bil či dokonce bičoval, a to bez ohledu na okolnosti, pohlaví, věk či zdravotní stav napadených.

Csatáryho vydání se domáhalo Slovensko, které kvůli tomu formálně změnilo jeho trest smrti na doživotní vězení. Za válečné zločiny měl být Csatáry dál stíhán i v Maďarsku: maďarský soud vyšší instance tento měsíc nařídil budapešťskému městskému soudu, aby v řízení s ním pokračoval.

Nižší soud v červenci proces pozastavil kvůli tomu, že Csatáry byl již v minulosti za spáchané zločiny odsouzen v Československu.

karmavana ( 12. srpna 2013 15:57 )

V Maďarsku se s tím nemažou! To jenom u nás pořád ti demokraté vychvalujou absenci trestu smrti. Maďaři ne, vraždil jsi hajzle? Trest smrti!

milofr ( 12. srpna 2013 12:58 )

kdo to zaměstnává takové rádobyreportéry kteří píší o někom a fotečka patří úplně někomu jinému, není to náhodou BLESK??? to bych se ani nedivil!

schmeisser ( 12. srpna 2013 11:01 )

Ten vpravo je Ernst Röhm a byl zlikvidován samotnými nacisty v červnu r. 1934 během tzv. Noci dlouhých nožů. Tuto stejnou chybu udělali v Blesku už před časem, kdy o Csatárym něco "strašně důležitého" psali.

vasek711 ( 12. srpna 2013 10:22 )

Docela by me zajimalo, jestli ho ta jeho minulost nekdy rmoutila.

scaramonte ( 12. srpna 2013 10:08 )

Kterej z těch dvou! Ten vpravo je úplně jiná osoba Ach ten bulvár, ten bulvár ...

Zobrazit celou diskusi