Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Příběh od vás: Smrtící bakterie mi zabíjela babičku!

Tohle je bakterie zabiják. Způsobuje průjmy a rozleptává střevní stěny.
Tohle je bakterie zabiják. Způsobuje průjmy a rozleptává střevní stěny.  (Autor: Profimedia.cz, čtk)
Autor: simao - 
25. července 2012
12:24

Českými nemocnicemi se šíří zneklidňující zprávy. Bakterie Klostridie se rozšiřuje, je velmi těžko léčitelná a životu nebezpečná. Své oběti si vybírá především mezi lidmi s oslabenou imunitou. Babička naší čtenářky měla velké štěstí, že přežila. Jak její nákazy probíhala? 

Antibiotika léčí, ale mohou přinést i problémy.  Průjmy po jejich užívání začali lékaři zaznamenávat od půlky 20. století, v roce 1977 pak byla odhalena bakterie Clostridium difficile jako jejich původce.

Bakterie je přítomna v půdě, v trávicím traktu zvířat a asi u pěti procent zdravých dospělých. Případů nakažení klostridií však přibývá.

Bakterií se nejčastěji nakazí nemocniční pacienti právě po léčbě antibiotiky. Ty jim v těle odbourají "dobré" bakterie a namísto nich se mohou v organismu usadit klostridie, produkující toxiny. Nejvíce jsou ohroženi lidé s oslabenou imunitou a senioři nad 75 let.

Příběh čtenářky: Moje babička bojovala s klostridií

"Babička před víc než rokem upadla na schodech a zlomila si krček. Operace proběhla dobře. Už po třech dnech se opět postavila na nohy. Pak ale přišly problémy," sdělila nám Jana B. ze severní Moravy.

"Stěžovala si na křeče v břiše a průjem. Trvalo ještě několik dní, než se babiččin stav zhoršil natolik, že ji převezli na jednotku intenzivní péče do jiné nemocnice a tam diagnostikovali celkové selhání organismu. Nakazila se klostridiemi při pobytu na lůžku."

"Antibiotika nebrala. Těmhle zákeřným bakteriím se totiž mezi zdravotníky říká »nemocniční bakterie« a nemocnice se jich nedokážou zbavit. Na JIP byla babička připojena na přístroje, bez kterých by její tělo nemohlo fungovat."

Čtenářka zároveň prozradila, jak dopadl boj babiččin boj o život: "Nemohla přijímat potravu ani tekutiny, nevnímala okolí. Byla doslova na hranici mezi životem a smrtí. Několik dlouhých týdnů trvalo, než se z toho dostala. A spoustu dalších měsíců trvala rekonvalescence..."

Tenhle příběh skončil šťastně, v řadě případů tomu tak nebylo. Nemoc, kterou bakterie vyvolává, zabila už desítky Čechů.

panprezident ( 25. července 2012 18:25 )

Kolik bylo mrtvých?

andrea68 ( 25. července 2012 14:50 )

Dneska by už příběh asi dobře nekončil, protože až by babičce po několikaměsičním léčení při propuštění z nemocnice předložili účet k zaplacení, tak by ji ranila mrtvice.

abvydavatelstvi ( 25. července 2012 14:26 )

...... bleskaci nemají o čem psát ...... žádné katastrofy na obzore tak si je vyrábí v těch sprostych hlavách.

vrtajzub ( 25. července 2012 13:29 )

Blesk, komu slúžiš ?

vrtajzub ( 25. července 2012 13:28 )

Pridajte ešte zopár príbehov, možno sa posereme od strachu. Na davovú psychozu je to stále málo !

Zobrazit celou diskusi