Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Muž se nakazil středověkým morem: Kousla ho toulavá kočka

Mor způsobuje bakterie zvaná Yersinia pestis. Onemocnění existuje ve třech formách: Dýmějový mor (bubonická forma), septický mor a plicní mor
 (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, Zuzana Rathouská - 
15. června 2012
22:59

Oregonským lékařům se dostal do rukou muž s příznaky morové nákazy. K neobvyklému onemocnění přišel, když se pokoušel vytáhnout mršinu z kočičí tlamy. Pacient je v kritickém stavu.

Američtí doktoři hospitalizovali asi 50letého muže, který vykazoval příznaky moru. Pacient se nakazil, když se pokoušel vytáhnout kočce z úst myší zdechlinu. Muž pravděpodobně trpí dvěma ze tří známých forem této nemoci.

Mor, který zkosil třetinu obyvatel Evropy, se vyskytuje jen velmi vzácně. V Americe jím ročně onemocní cca 10 lidí. Na celém světě se pak počet nakažených pohybuje mezi jedním a třemi tisíci.

Dýmějový mor v minulosti přenášely především blechy, které sály krev nakažených hlodavců. Lze ho však dostat i při přímém kontaktu s přenašečem. Právě tímto způsobem se pravděpodboně nakazil i pacient z Oregonu. 

naidka ( 16. června 2012 17:08 )

Kam se hrabe "náš" antrax.

gogo ( 16. června 2012 12:36 )

Je to nějaká podivná "náhoda" ....

zaviracispendlik ( 16. června 2012 10:38 )

bakterie všech nakažlivých nemocí, jsou zamrazeny na -90 st. dělají se na nich pravidelně pokusy, nějaká myška se jim dostala do laborky a odnesla to. u nás taková banka bakterií byla v Těchoníně, ale amíci ji nechali zlikvidovat. Oni mohou mít všechno a druzí nic, aby měli vše pod kontrolou

makmark ( 16. června 2012 04:21 )

nějak ten únik z výzkumných válečných biologických laboratoří musí nyní vysvětlit

Zobrazit celou diskusi