Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

15 let od povodní na Moravě: Spor o plaváčka

Autor: Slávka Červená - 
2. července 2012
22:32

Lidé na Moravě si připomínají 15 let od začátku krutých povodní. Stoletá voda připravila o domovy tisíce lidí a mnohé o život. Přestože šlo o lidské tragédie, nejznámějším hrdinou se stal pes z Uherského Hradiště. Jeho fotografi e obletěla svět.

V zatopené Prostřední ulici snímek pořídil 11. července 1997 fotograf Petr Josek (60) pro agenturu Reuters. Blesk se po letech vydal pátrat po osudu slavného chlupáče. Ve hře však byli hned dva – fenka Endy a pes Guvernér.

Guvernér je již v psím nebi, Endy (17) je zasloužilá důchodkyně, která téměř neslyší, ale stále je bystrá. Patří rodině Zdeňka Poláška (51), který má v ulici provozovnu Foto. „Když jsme s bráchou vyšli z prodejny, v ulici bylo po kolena vody. Na chvíli jsem Endy, která se bála vody, dala na parapet. Najednou z něj sklouzla a začala plavat,“ vzpomínala Monika (33).

Poláškovi tvrdí, že viděli, jak fenku fotograf fotí, ale o existenci fotky se dozvěděli až mnohem později.

To už se všude uvádělo, že pes se jmenuje Guvernér a patří Richardu Tesařovi (55). „Z novinářů to už pak nikdo nechtěl uvést na pravou míru, tak jsme to neřešili. Víme, jak to přesně bylo a že pes je náš,“ dodala Monika. Zdeněk Polášek pak v Praze originální Joskovu fotografii za několik desítek tisíc vydražil. Přispěl tak postiženým povodní v moravské obci Ludvíkov.

O své pravdě je však přesvědčen i majitel jezevčíka Guvernéra (8). „Ulicí jsme šli celá rodina. Guvernér, který byl syna Vasila (28), plaval. Fotograf nás fotil všechny, nejen psa. Mám i originál podepsanou fotku,“ sdělil a víc to nechtěl pitvat. Guvernér prý byl tulák. Autobusem dokázal přijet až do Vizovic. Na věky zmizel při vítání roku 2000, kdy ho vylekaly petardy.

Ať bylo jméno pejska jakékoliv a jeho pravým majitelem kdokoliv, stal se symbolem jedné z přírodních katastrof naší doby.

zelena.karkulka ( 4. července 2012 02:24 )

to máš fuk

zelena.karkulka ( 4. července 2012 02:24 )

chudák kluk,takový jméno

e.44 ( 3. července 2012 12:31 )

Kousek od nás mají brazilskou filu Barona, ale tomu to jméno sedí

e.44 ( 3. července 2012 12:28 )

Na té fotografii je jednoznačně Guvernér. Nechápu jak může někdo tvrdit, že jde o tu fenku. Ti dva jsou hodně rozdílní. U mokrého psa sice může něco vypadat zkreslemě, ale tvar čenichu a to bílé(světlé) zbarvení, které má Guvernér kolem čenichu a přesně tvarově odpovídá psovi na fotce a které má ta fenka nejen kolem čenichu, ale až mnohem výš, až nad oči, to žádná zmáčenost nezmění.

naidka ( 3. července 2012 12:26 )

také si to myslím. Ale přece jenom jezevčíkovi říkat Guvernér... to jako jedni známí dali pražskému krysaříkovi jméno Rambo.

Zobrazit celou diskusi