Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Od pádu komunismu uběhlo 21 let

Autor: ČTK, jaj - 
17. listopadu 2010
08:23

Datum 17. listopadu je v českých moderních dějinách zapsáno hned dvakrát. Připomíná se krvavý střet studentů s nacisty z roku 1939 a pád komunistické moci během takzvané Sametové revoluce. Oslavy státního svátku však nebudou tak rozsáhlé jako minulý rok, kdy se slavilo kulaté výročí.

Den boje za svobodu a demokracii uctí na tradičních místech nejvyšší představitelé státu. K protestům využijí listopadové výročí někteří aktivisté, například pravicoví radikálové. Oslavy 17. listopadu letos ovšem nebudou tak rozsáhlé jako loni, kdy si ČR připomínala 20 let obnovení demokracie.

Pietní vzpomínka na oběti nacistického režimu se koná dopoledne u Hlávkovy koleje. V noci na 17. listopad 1939 tam vnikla nacistická komanda a došlo ke krvavému střetu. Někteří studenti byli i popraveni, jiní posláni do koncentračních táborů. Vzpomínky se zůčastnil jak bývalý prezident, tak i dosavadní primátor Prahy Pavel Bém.

Prezident Václav Klaus si během svého projevu posteskl, že ohledně okupace se vyzdvihuje zvláště násilný odsun Němců z českého pohraničí. Avšak zrůdnostem nacistů během druhé světové války se toto nemůže nijak vyrovnat. Taktéž připomněl, že událost z 17. listopadu 1939 a s tím spojená smrt studentů nesmí být zapomenuta ani přehlížena.

Věnce se budou pokládat tradičně na Národní třídě

Studentský pochod roku 1989, který odstartoval takzvanou Sametovou revoluci a pád komunistického režimu, si politici připomenou tradičně na Národní třídě. Během dne tam zamíří exprezident Václav Havel, nynější hlava státu Václav Klaus i premiér Petr Nečas.

"Není to klišé, není to rituál, je to naše povinnost, je to zrcadlo naší národní hrdosti, našeho vlastenectví, záruka budoucnosti našeho národa," prohlásil  na Národní třídě Bém. Prezident je toto názoru, že svátek má hlavně sjednocovat národ. Pro premiéra Nečase je důležité, aby si Češi připomněli dobu, "kdy vykročili ke svobodě".

Havel, který byl klíčovou postavou takzvané sametové revoluce roku 1989, řekl, že základní směr polistopadového vývoje je správný. Mrzí ho ale, že země opakuje v ještě horší podobě chyby, které před ní udělaly zavedené demokracie.Na Národní třídu zamířil i Bémův pravděpodobný nástupce ve funkci primátora Bohuslav Svoboda.

Oficiální akce spojené s listopadovým výročím vyvrcholí v 18:00 v katedrále svatého Víta. Po úvodní modlitbě vystoupí s projevem Klaus, zástupci církve a univerzit.

Svátek využijí i protestní skupiny

Iniciativa "Vzdělání není zboží" chystá v centru Prahy protestní pochod proti komercionalizaci vysokého školství a vládním škrtům. Aktivisté sdružení Kořeny a Greenpeace svolali na dopoledne na Národní třídu happening proti vyvlastňování v místech těžby hnědého uhlí. Protest na Václavském náměstí organizují i odpůrci pražské koalice mezi občanskými a sociálními demokraty. Akce byla svolána přes sociální síť Facebook.

Dělnická strana sociální spravedlnosti chce uspořádat pochod v Litvínově, jak informoval server iDnes.cz. Chce připomenout dva roky staré události na romském sídlišti Janov, při nichž se v Litvínově na Mostecku střetli příznivci později rozpuštěné krajně pravicové Dělnické strany s policisty. V pohotovosti bude stovka policistů.

gogo ( 23. listopadu 2010 22:33 )

Vycestovat s Cedokem nebylo vůbec levné, ale pokud člověk se chtěl dostat za hranice navždy, tak ta částka nebyla rozhodující. Vždyt šlo o vše. O celý další život...

gogo ( 23. listopadu 2010 22:30 )

Kdo chtěl odejít (utéct), tak si na to peníze dal dohromady proboha ! I na případný úplatek. Protože tady již nemusel nic nechat. A tak se také dělo. Vše se prodalo a jelo se... Kamkoliv.... Někdo jel na "blint", někdo měl něco domiuvené, jiný jel k příbuzným... Někdo si polepšil, někdo se i vrátil.. Ale těch byl skutečně jen zlomek uprchnuvších. Znal jsem i takové. Pokud se vrátil někdo po roce 1975, nebyl již ani zavřen... Pouze konfiskovaný majetek (pokud takový byl) mu nebyl navrácen...

e.44 ( 23. listopadu 2010 22:27 )

Ty seš vážně demagog. Vždyť ty ani nechápeš absurdnos věty, kterou si napsal "Kdo chtěl utéct, tak moh. " Normální by snad bylo - kdo chtěl odejít, tak mohl. A normální je, že když někdo odejde, tak se může třeba na návštěvu vrátit a potom zase odejít. Jenže skutečnost byla jiná. Z těch co chtěli utéct se to některým povedlo , ale už nemohli zpátky ani na tu návštěvu, některým se to nepovedlo, ale měli kliku, že se na to nepřišlo. A pak tu byli ti co chtěli, nepovedlo se jim to, přišli jim na to a oni skončili v base. Takové zase osobně znám já.

gogo ( 23. listopadu 2010 21:21 )

Shrnuji : kdo chtěl utéci, ten mohl. Pokud si v této době žila, tak si "kulový" bohužel pamatuješ Ty. Kdyby tomu bylo tak, jak chybně zde tvrdíš Ty, tak by na západě nebyly statisíce našich emigrantů z různých desetiletí... Mezi emigranty mám spousty známých ve všech generacích, i sám jsem chtěl emigrovat, takže vím přesně o čem mluvím. Narozdíl od Tebe...

divenka ( 23. listopadu 2010 15:01 )

jo dramatik to on tedy je a byl, ale dramaturgem toho všeho politického dění byl někdo jiný, on je a byl a bude jen něčí loutka. Jen aby zase nezatoužil psát další prezidentská dramata v Kanceláři prezidenta, to by nám teda fakt ještě chybělo

Zobrazit celou diskusi