Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

17. listopad: Slušní lidé zvítězili nad radikály!

Autor: ČTK, jos, šim - 
17. listopadu 2009
17:36

FOTOGALERIE: Lidé si dnes připomínají výročí uzavření vysokých škol nacisty po pohřbu Jana Opletala roku 1939 a také studentský pochod z roku 1989, který odstartoval Sametovou revoluci.

"Přímo nad Národní třídou létá vrtulník a monitoruje situaci v Praze. Policisté regulují dopravu," ohlásila v 15 hodin z centra Prahy reportérka Blesk.cz.

V Praze se koná pochod po stopách studentského průvodu, proti kterému před 20 lety ostře zasáhla komunistická policie.

"Asi 4 tisíce lidí proudí na Albertov. Je zde množství cizinců. Převážně mladí lidé s dětmi i s kočárky. Nesou hesla: Škoda lásky, YES WE CAN nebo 20 let: Jsme dál? Skupina lidí nese i negativní transparenty: Z otroctví RVHP do otroctví EU," doplnila reportérka Blesk.cz v 15:45.

VŠE O OSLAVÁCH NAJDETE ZDE!

Na Národní třídě se také sešli pravicoví extrémisté (stoupenci Dělnické strany a Národní odpor). Magistrát jejich sraz rozpustil, oni se ale vydali na pochod směrem k Újezdu a skandovali "Nic než národ". Jejich odpůrci skandují: "Smrt fašismu" nebo "Špína, hnus, neonacismus". Podle serveru iDNES. cz pravicoví radikálové dokonce napadli zpravodajský štáb TV Nova a chodce. Policie jich 48 zadržela.

Po 17h dorazil průvod na Národní třídu. Lidé zde zazpívali Českou i Slovenskou hymnu. Radikálové jejich pochod již neohrožují. Na místě je asi 10 000 lidí a další přicházejí. Je zde symbolicky stržena tzv. železná opona. Mezi lidmi panuje skvělá atmosféra. Začíná koncert pod vedením skupiny Monkey Bussines, oslavy se mění v hudební show. Slušní lidé se baví, 48 radikálů, kteří se porvali s policií právě sedí v cele předběžného zadržení.

Už v úterý ráno si politici a několik desítek lidí u Hlávkovy koleje připomněli události před 70 lety, kdy nacisté uzavřeli české vysoké školy a zatkli stovky studentů.

Prezident Klaus v projevu řekl, že jako hlavní poučení ze 17. listopadu 1939 si odnáší vědomí, že se neustále mohou rodit nebezpečné ideologie. Mohou prý být méně přímočaře agresivní než nacismus nebo komunismus, spojuje je s nimi ale víra v jedinou spásnou myšlenku a snaha prosadit tuto myšlenku za každou cenu - KLAUSE LIDÉ VYPÍSKALI! ČTĚTE ZDE!

naser ( 17. listopadu 2009 23:52 )

ty hledas objektivni reportaz v blesku?? co fetujes?

naser ( 17. listopadu 2009 23:51 )

je to odpad spolecnosti

aaaaaa222 ( 17. listopadu 2009 22:14 )

Usmevne. Ano zitra jdu do prace, nejsem na podpore, ci v duchode, platim si ty, co tady pak pisou zatrpkle nesmysly. Otevrete oci. Vzdycky tady bude co zlepsovat a co kritizovat, ale ty vase demagogicke reci jsou k placi . ..... Je mi jasne, ze hazim hrach na zed, jdu spat rano chci odvest kvalitni praci.

gogo ( 17. listopadu 2009 21:43 )

Přísloví praví :"Dej krávě do držky, ona Ti dá do dížky." Tady však se nedává krávě do držky ale přes držku ! Malá chybička se asi vloudila ....

gogo ( 17. listopadu 2009 21:40 )

Pan „vrba“ a jeho rodina se má velmi dobře a jeho děti pracují u zahraniční dobře platící slušné firmy. Jak mám sdělil. A proto podle něj zde nebyla nikdy žádná továrna zrušena, žádná nebyla rozkradena. Pitro, Kožený, Krejčíř a další megazloději prostě neexistovali, půl milonu nezaměstnaných je podle něj výplod chorých mozků a mafie dle něho u nás neoperují a nic neovlivňují... Šťastný to muž ten pan „vrba“ …. Řekla by kněžna zaháňská… Holt sytý hladovému nevěří.... Tak to bylo, je a bude… Trocha paměti, fantazie a empatie by však přece jen neuškodilo ... Nezapomeňte že – jak pravil V+W – „nikdo nic nikdy nemá mít za definitivní ….“ To se týká i Vás ….

Zobrazit celou diskusi